Русия прати фрегата от Черно море към Сирия

Фрегатата „Адмирал Есен“ от състава на Черноморския флот на Русия се отправи на първи поход за 2018 г., а на борда й има комплекс крилати ракети с голям обсег „Калибр-НК“.

Според плана за ротацията тя пое курс от Севастопол към Черноморските проливи, а оттам към бреговете на Сирия.
По данни на руското министерство на отбраната моряците са отработили задачи по плаване и маневриране в райони с интензивно корабоплаване. Освен това са упражнили артилерийска стрелба по цели – както морски, така и въздушни, и поразяване условни противници с крилати ракети „Калибр-НК“.

„Адмирал Есен“ е вторият патрулен кораб по проект 11356 с постоянна дислокация в Севастопол. Той влиза в състава на 30-та корабна дивизия на Черноморския флот. Кръстен е в чест на адмирала на Руския императорски флот Николай фон Есен. Построен е в завода „Янтарь“ в Калининград през 2014 г., а в експлоатация влезе на 7 юни 2016 година. Фрегатата може да плава автономно до 30 дни. Екипажът ѝ съставя 180 души, от които 18 офицери. На въоръжение разполага с крилати ракети „Калибр-НК“, осем противокорабни ракети „Оникс“ или 3М54, „Штиль-1“, „Игла-1“, осем противоподводни ракети, както и радиолокационно, радиоелектронно и друго въоръжение. На борда си има и един вертолет.

Проект 11356 е за ракетна фрегата, подходяща за крайбрежни операции в открито море. Фрегатата е с дължина 125 метра и има водоизместимост около 4100 тона.

Предназначена е за провеждане на бойни действия както с надводни кораби, така и с подводници. Сред задачите ѝ влизат отбранителни и ударни мисии в Черно море и прилежащите му акватории, пише RB.


Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент