Румъния си върна контрола над корабостроителницата в Мангалия

Румънската държава си върна контрола над корабостроителницата в Мангалия, който досега бе в ръцете на Daewoo. 51% от капитала на задлъжнелия ярд са вече под контрола на държавата, а останалите 49% се държат от холандската корпорация Damen.

Maritime.bg припомня, че първоначално холандците договориха с Daewoo да придобият контролния пакет акции, но местното правителство блокира сделката.

Информацията за достигнатото споразумение идва само дни след като местните синдикални организации обявиха стачна готовност.

Северната ни съседка ще държи контрола над корабостроителницата през „SN 2 MAI“, което е държавно дружество под шапката на местното министерство на икономиката.

С приключване на всички формалности по сделката ще бъде прекратено съществуването на създадената през 1997 г. Daewoo Mangalia Heavy Industries, в която участваха корейската DSME и румънската държавна „2 MAI“. От създаването на общото дружество досега са построени 127 кораба. За последните 5 години ярдът в Мангалия натрупа задължения от повече от 800 млн. щ. долара.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на