Румъния си върна контрола над корабостроителницата в Мангалия

Румънската държава си върна контрола над корабостроителницата в Мангалия, който досега бе в ръцете на Daewoo. 51% от капитала на задлъжнелия ярд са вече под контрола на държавата, а останалите 49% се държат от холандската корпорация Damen.

Maritime.bg припомня, че първоначално холандците договориха с Daewoo да придобият контролния пакет акции, но местното правителство блокира сделката.

Информацията за достигнатото споразумение идва само дни след като местните синдикални организации обявиха стачна готовност.

Северната ни съседка ще държи контрола над корабостроителницата през „SN 2 MAI“, което е държавно дружество под шапката на местното министерство на икономиката.

С приключване на всички формалности по сделката ще бъде прекратено съществуването на създадената през 1997 г. Daewoo Mangalia Heavy Industries, в която участваха корейската DSME и румънската държавна „2 MAI“. От създаването на общото дружество досега са построени 127 кораба. За последните 5 години ярдът в Мангалия натрупа задължения от повече от 800 млн. щ. долара.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Водолази направиха независим подводен оглед на Vera Su: Част от товара попада в морето, корабът се е накренил

Кораб VERA SU е получил крен на левия борд, част от товара попада в морето. Това заяви пред Maritime.bg водолазът Найден Недев, който тази сутрин е направил независим

Огромна мъртва зона в морето край Камен бряг, ако се допусне гибелта на кораб Vera Su

Пети ден след засядането на моторен кораб VERA SU в сърцето на резервата Яйлата. Към момента властите нямат обявен и приложен план за снемане на кораба от плитчината. Едва

IMO и ILO призовават: Моряците да бъдат обявени за ключови работници с гарантиран достъп до медицинско обслужване

Пристанищните и крайбрежните държави да улеснят достъпа до медицинско обслужване на моряци по време на пандемията, да приоритизират морските специалисти за достъп до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент