Румъния си върна контрола над корабостроителницата в Мангалия

Румънската държава си върна контрола над корабостроителницата в Мангалия, който досега бе в ръцете на Daewoo. 51% от капитала на задлъжнелия ярд са вече под контрола на държавата, а останалите 49% се държат от холандската корпорация Damen.

Maritime.bg припомня, че първоначално холандците договориха с Daewoo да придобият контролния пакет акции, но местното правителство блокира сделката.

Информацията за достигнатото споразумение идва само дни след като местните синдикални организации обявиха стачна готовност.

Северната ни съседка ще държи контрола над корабостроителницата през „SN 2 MAI“, което е държавно дружество под шапката на местното министерство на икономиката.

С приключване на всички формалности по сделката ще бъде прекратено съществуването на създадената през 1997 г. Daewoo Mangalia Heavy Industries, в която участваха корейската DSME и румънската държавна „2 MAI“. От създаването на общото дружество досега са построени 127 кораба. За последните 5 години ярдът в Мангалия натрупа задължения от повече от 800 млн. щ. долара.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за