Екоорганизация: Корабоплаването трябва да спре да замърсява

Ново проучване установи кои страни-членки в Европейския съюз имат най-лоши политики за справяне с измененията в климата, причинени от замърсяването от корабоплаването.

Списъкът с държавите, които полагат най-големи усилия за намаляване на емисиите, е воден от Германия, Белгия и Франция, следвани от Нидерландия, Испания, Швеция, Великобритания, Дания, Люксембург и Финландия, според данните на екологичната организация Transport & Environment (T&E).

Най-големи замърсители се оказват Гърция, Кипър, Италия, Португалия и Хърватия.

Най-големите корабни регистри в ЕС – Малта, Гърция и Кипър, получиха почти изцяло отрицателни точки, предвид тяхната почти пълна липса на амбиции в преговорите за климата, обясняват от Т&Е. През следващия месец се очаква Международната морска организация (IMO) да приеме план за намаляване емисиите от корабоплаването.

Морската индустрия е отговорна за изхвърлянето на около 3% от всички парникови емисии в атмосферата, според организацията. Според нея има изключителна пропаст между разбиранията на северните страни-членки на съюза и тези, намиращи се в южните части на континента.

„Корабоплаването повече не може да се измъква и продължава замърсяването, за сметка на други сектори, които вече бяха регулирани“, обяснява представител на T&E.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент