Автогол: В Басейнова дирекция „Черноморски район“ не знаят кой поддържа морето чисто

Притеснителен автогол отчетоха във вратата си от Басейнова дирекция „Черноморски район“.

Дирекцията разпространи съобщение, показващо базово непознаване на действащото законодателство в страната, което хвърля основателни съмнения за експертизата на работещите в нея.

Отговорната за поддържане на доброто състояние на всички води дирекция е извършила проверка на база на медийни публикации.

„Обходен е районът на Морската гара – Варна. Проверката установи замърсяване на водата с битови отпадъци, близо до брега. По повърхността на водата няма опалесценция от нефтопродукти“, се твърди в съобщението.

То продължава с предписание, че „замърсяването“ трябва да се почисти от пристанищен оператор. Именно тук прозира базовата некомпетентност на дирекцията.

По всичко личи, че работещите в черноморския район за басейново управление не са запознати със Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, както и Закона за управление на отпадъците.

Именно в тези закони са посочени отговорните за поддържане чистотата на пристанищните акватории институции.

Категоричното непознаване на законите у нас е подчертано и с разпространяване на абсурдните предписанията чрез медиите, което допълнително задълбочава основанията за съмнения по повод компетентността на работещите в дирекцията, подчинена на министъра на околната среда.

Преценката оставаме на вас дали е нормално дирекция, отговаряща за 46 общини с население над 1,1 млн. българи, да няма идея кой пази и чисти морето ни…

Д. Велев

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент