Турска подводница и два бойни кораба ще посетят Варна

От 30 март до 2 април 2018 г. на посещение във Варна ще бъде група кораби от Военноморските сили на Република Турция. Това съобщиха от щаба на ВМС.

Подводница „Иньоню” (TCG I. Inönü) с командир капитан ІІ ранг Ерсой Акджа (CDR Ersoy Akca), патрулен кораб „Текирдаг” (TCG Tekirdağ) с командир капитан-лейтенант Емре Гьочмен (LT Emre Gocmen) и спомагателен кораб „Даръджа” (TCG Darica) с командир капитан-лейтенант Мустафа Джомук (LT Mustafa Comuk) са част от участниците в ежегодното учение „Морска звезда-2018”, в което се включват сили и средства от турските военноморски и военновъздушни сили, както и кораби от бреговата охрана. Командир на групата кораби е капитан І ранг Гьокхан Гьок (CAPT Gokhan Gok).

Целта на учението, провеждащо се в акваториите на Черно и Мраморно море, е да подобри оперативния капацитет на участващите сили, да развие военната им готовност и да допринесе за морската сигурност в Черно море. Като част от програмата на учението са предвидени визити на отделни групи кораби в пристанища в Грузия, Русия, Украйна, Румъния и България.

На 30 март 2018 г. командирът на групата, придружен от командирите на кораби, ще се срещне с областния управител на Варненска област, с кмета на Община Варна и с командира на Пункт за базиране Варна.

На 31 март 2018 г., събота, от 10:00 до 12:00 ч. и от 14:00 до 16:00 ч. корабите, които ще са застанали на Морска гара Варна, ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на Варна. При качването на корабите, на посетителите ще бъде извършвана проверка от органите на служба „Военна полиция”.

През същия ден група военнослужещи от екипажите на турските кораби ще посетят гр. Добрич и ще поднесат венци на мемориалното военно гробище в града.

След снемането на турските кораби от Морска гара Варна, на 2 април 2018 г. те ще проведат учение от типа „PASSEX” съвместно с кораби от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби на българските Военноморски сили.

Вижте още: Турската подводница на „Бриз“ почти се оплете

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е

Успешно автономно плаване на контейнеровоз, застанал в пристанище с помощта на дрон

Успешно завършиха първите в света изпитания на автономна система за навигация, използвана на борда на контейнеровоз, извършил преход между две пристанища. Това съобщиха пред

164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот

Днес се навършват 164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот, оръжеен инженер и учен, организатор на артилерийското производство

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент