ДППИ: Почистена е акваторията около Морска гара – Варна

Замърсяването на водите в района на Морска гара – Варна вече е почистено. ДП „Пристанищна инфраструктура“ незабавно разпореди спешна проверка на създалата се обстановка., след като в Клон – ТП „Пристанище Варна” към ДППИ беше получен сигнал от Дирекция „Морска администрация – Варна” за замърсяване на акваторията около Морската гара и Рейдова кула – Варна.

Служители на ДППИ обходиха района на Морската гара и новата зона за отдих. Проверката установи, че замърсяването на водата е с битови отпадъци, a не е предизвикано от обичайната дейност на пристанището.

Съобразявайки се с „розата на ветровете“ за района на гр. Варна и географското разположение на Морска гара – Варна, натрупването на отпадъци се е получило от силните пориви на вятъра, които насочват отпадъците от целия варненски залив в затворената пристанищна акватория.

Явлението е характерно за района и източникът на замърсяването не може да бъде еднозначно идентифициран, тъй като факторите, водещи до такъв тип замърсяване, са комплексни.

По повърхността на водата няма следи и не е констатирано наличие на нефтен филм, характерен за замърсяване от нефтопродукти, липсва и специфичния при „прясно” нефтено замърсяване на морето мирис. Не са забелязани остатъци от корабните товари и отпадъци, получени в резултат от корабоплавателна дейност.

Приоритет на ДП „Пристанищна инфраструктура“ е полагане на максимални грижи и усилия за опазване на околната среда, и независимо, че произходът на събралия се отпадък не беше ясен, незабавно беше осигурен специализиран плавателен съд (нефтосъбирач), който да почисти акваторията.

Последни новини

Последни новини

Румен Николов: Неадекватно състояние на вахтените е вероятна причина за засядането край Яйлата

Неадекватно състояние на вахтените е вероятната причина за засядането край Яйлата. Това заяви на брифинг във Варна главният директор на Главна дирекция „Аварийно спасителна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент