ДППИ: Почистена е акваторията около Морска гара – Варна

Замърсяването на водите в района на Морска гара – Варна вече е почистено. ДП „Пристанищна инфраструктура“ незабавно разпореди спешна проверка на създалата се обстановка., след като в Клон – ТП „Пристанище Варна” към ДППИ беше получен сигнал от Дирекция „Морска администрация – Варна” за замърсяване на акваторията около Морската гара и Рейдова кула – Варна.

Служители на ДППИ обходиха района на Морската гара и новата зона за отдих. Проверката установи, че замърсяването на водата е с битови отпадъци, a не е предизвикано от обичайната дейност на пристанището.

Съобразявайки се с „розата на ветровете“ за района на гр. Варна и географското разположение на Морска гара – Варна, натрупването на отпадъци се е получило от силните пориви на вятъра, които насочват отпадъците от целия варненски залив в затворената пристанищна акватория.

Явлението е характерно за района и източникът на замърсяването не може да бъде еднозначно идентифициран, тъй като факторите, водещи до такъв тип замърсяване, са комплексни.

По повърхността на водата няма следи и не е констатирано наличие на нефтен филм, характерен за замърсяване от нефтопродукти, липсва и специфичния при „прясно” нефтено замърсяване на морето мирис. Не са забелязани остатъци от корабните товари и отпадъци, получени в резултат от корабоплавателна дейност.

Приоритет на ДП „Пристанищна инфраструктура“ е полагане на максимални грижи и усилия за опазване на околната среда, и независимо, че произходът на събралия се отпадък не беше ясен, незабавно беше осигурен специализиран плавателен съд (нефтосъбирач), който да почисти акваторията.

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,