Правим компания с Румъния за управление на проектите по Дунав

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

България и Румъния ще проучат възможностите за създаване на джойнт-венчър компания за управление на проектите в общия българо-румънски участък на река Дунав. Това обсъдиха днес в Брюксел министърът на транспорта Ивайло Московски, румънският министър на транспорта Лучиян Шова и еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу. Еврокомисар Крецу посочи, че река Дунав е важен транспортен коридор за всички европейски държави и Европейската комисия е готова да съдейства на България и Румъния при решаването на всички актуални въпроси, свързани с корабоплаването по реката.

Министър Ивайло Московски представи проектите, които България изпълнява с европейско финансиране и национални средства. Той посочи, че с реализацията на проект BulRIS са внедрени съвременни технологии и системи за управление на корабоплаването в българския участък на река Дунав. Министърът заяви, че България има сключен договор за драгиране на реката, с който е гарантирано корабоплаването в българския участък за 3-годишен период. Той уточни, че паралелно с това, в момента се подготвя тръжна процедура за доставка на многофункционална техника за удълбочаване, която ще бъде закупена от ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“. „В рамките на една година доставихме в Русе два нови плавателни съда за проучване на река Дунав, а до месец септември тази година ще завърши строителството на трети кораб за маркиране на плавателния път“, коментира още Московски.

Министър Лучиян Шова отбеляза, че България е постигнала сериозен напредък по отношение на поддържането на река Дунав и за румънската страна е от съществено значение реализирането на съвместния проект FastDanube. Той има за цел да бъде направено предпроектно проучване за състоянието на общия участък от реката и да се набележат съвместни действия за подобряване условията за корабоплаване, допълни министърът.

По време на срещата беше обсъдено още изграждането на трети мост над Дунав, между градовете Силистра и Калъраш. Двамата министри и еврокомисар Крецу изразиха обща позиция, че реализацията на този проект ще съживи двата региона и ще привлече значителен обем от инвестиции.

Министър Ивайло Московски покани румънския си колега във Варна, където да обсъдят и други общи инициативи и проекти. В края на месец април ще бъдат проведени разговори и с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц в гр. Любляна, където ще се проведе ежегодният форум TEN-T Days.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за

Министър Явор Гечев: Ще защитим българските рибари и икономическите интереси на страната

Министерството на земеделието защитава българските рибари и икономическите интереси на страната. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев на среща с капитаните на