Турска подводница застана на Морска гара – Варна (видео)

На Морска гара – Варна днес първа застана турската подводница „Иньоню” (TCG I. Inönü), която е част от група бойни съдове на южната ни съседка, които са на официално посещение.

След подводницата в пристанището влязоха патрулен кораб „Текирдаг” (TCG Tekirdağ) и спомагателен кораб „Даръджа” (TCG Darica).

Трите съда са част от участниците в ежегодното учение „Морска звезда-2018”, в което се включват сили и средства от турските военноморски и военновъздушни сили, както и кораби от бреговата охрана. Целта на учението, провеждащо се в акваториите на Черно и Мраморно море, е да подобри оперативния капацитет на участващите сили, да развие военната им готовност и да допринесе за морската сигурност в Черно море. Като част от програмата на учението са предвидени визити на отделни групи кораби в пристанища в Грузия, Русия, Украйна, Румъния и България.

 

На 31 март 2018 г., събота, от 10:00 до 12:00 ч. и от 14:00 до 16:00 ч. корабите, ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на Варна. При качването на корабите, на посетителите ще бъде извършвана проверка от органите на служба „Военна полиция”.

През същия ден група военнослужещи от екипажите на турските кораби ще посетят гр. Добрич и ще поднесат венци на мемориалното военно гробище в града.

След снемането на турските кораби от Морска гара Варна, на 2 април 2018 г. те ще проведат учение от типа „PASSEX” съвместно с кораби от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби на българските Военноморски сили.


Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и