ЕКСКЛУЗИВНО: СТРОИМ ЧЕТИРИ НОВИ ПОДВОДНИЦИ ЗА ФЛОТА

Четири нови подводни лодки ще бъдат построени за Военноморските сили до 2025 г.

Това обявиха днес представители на родното Министерството на отбраната от борда на турската подводница “Иньоню”, която застана в петък на Морска гара – Варна.

Проектът ще се финансира със средства от бюджета, но ще се търси съдействие и от морския бизнес.

Към момента няма конкретни оценки за размера на инвестицията, но от военното министерство изтъкнаха, че те ще бъдат построени у нас.

“Всяка от четирите подводници ще бъде построена в един от корабостроителните заводи във Варна”, подчертаха от военното ведомство. Оттам отказаха коментар по повод грандиозния провал на сделката за строителство на нов патрулен кораб, но отчетоха, че проектът все още е на дневен ред.

“Стратегическото развитие на флота е сред ключовите ни ангажименти пред нашите партньори от НАТО”, обясниха още от военното ведомство. Програмата за строителство на нови подводни лодки ще бъде осъществена в партньорството на компании от САЩ, участвали в градежа на наскоро останалата в арктически леден плен американска подводница Hartford.

Градежът на подводни бойни единици, а не надводни, идва в отговор на мащабната руска програма за модернизация на подводните сили в състава на Черноморския флот.

Ако проектът не получи одобрение от депутатите в Народното събрание, Министерството на отбраната има готовност да проведе разговори за дарение на по една от подводниците на Еквадор, Малайзия, Португалия и Венецуела.

*Автор: Меритайм Меритаймов на 1 април… Честито!

Последни новини

Последни новини

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Турските кораби-електроцентрали могат да осигурят енергия за Украйна

Турската Karpowership подписа Меморандум за разбирателство с държавната "Енергийна компания на Украйна" (ЕКУ) за осигуряване на енергийни мощности. Един от дискутираните

Близо 19 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

Към 28 януари общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 18 милиона 938 хиляди 131 тона. Общо 1371 кораба са получили

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент