Лабораторен комплекс по морска роботика разкриват в Техническия университет – Варна

Снимката е илюстративна.

Лабораторен комплекс по морска роботика ще бъде разкрит в Техническия университет във Варна, каза за Радио Варна доц. Никола Николов, ръководител на Катедра „Автоматика”.

Комплексът е част от проект за изграждане на Национални центрове за върхови постижения по програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и е най-скъпият от трите одобрени проекта в страната за изграждане на такива центрове, оценен на близо 69 млн. лв.

В лабораторният комплекс по морска роботика ще бъдат разработвани системи за автоматизирано управление на морски роботи, ще се събира и предава батиметрична и подводно-геоложка информация с голяма скорост, висока точност и с минимални разходи, уточни доц. Николов.

„Ще бъдат изследвани възможностите за създаване на алгоритми за управление на група роботи с обща цел, като се предвижда – предаване на информация под вода, чрез система за подводна локация и позициониране и над водата – посредством самодвижеща се надводна платформа.”, каза още доц. Николов.

Първоначално системите ще бъдат тествани за картографиране и геопрофилиране на части от българския шелф и за обследване на пристанищните структури, като например корпусите на плавателните съдове.

По проекта за изграждане на национални центрове за върхови постижения в страната, в ТУ-Варна ще бъде изградена и лаборатория в областта на транспортния инженеринг – енергийно ефективен електрически транспорт.

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg