Строят трети кораб за АППД, избират името му с конкурс

С конкурс ще избират име на третия кораб на Агенцията за проучване на река Дунав. Досега плавателните съдове, собственост на Агенцията, са носели имената на български реки, притоци на Дунав.

Два от корабите на Агенцията за проучаване на плавателния път по Дунав са кръстени на реките Вит и Огоста. Затова намеренията на хидролозите са да запазят тази традиция и да търсят новото име по този принцип.

Допитването до гражданите ще бъде обявено през лятото, съобщи БНТ.

В същото време вече е започнало изграждането на корпуса на плавателния съд, след като всички секции са готови, казва директорът на АППД Павлин Цонев. Очакванията са до края на този месец корпусът да бъде завършен.

Очаква се новият кораб да бъде спуснат на вода през август.

„След това предстои качването на цялата конструкция на плаващия док, където ще продължи дооборудването на кораба с тръбопроводи, ел. инсталация, механизми и друго оборудване“, Павлин Цонев – директор на Агенция за проучване на плавателния път по река Дунав.

Строителството на третия маркиращ кораб на АППД става във варненската корабостроителница „Делфин“. Той е на стойност 5 150 000 лева. Третият плавателен съд ще попълни флота на Агенцията. В него остава ветеранът – хидрографският кораб „Вит“, който е на 40 години, и новият модерен катамаран „Дунав 1“. Основната задача на новия кораб ще бъде да поставя навигационни знаци за обозначаване на плавателната част на река Дунав. Ще бъдат монтирани и 10 автоматични хидрометрични станции.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент