Подводница “Слава” отива за нарязване?

Според община Варна, превръщането на последната българска подводница „Слава“ в музей, за което се говори от десет години, е „неясна, но скъпа цел“, която „не е от обществено значение“. Това разкриха от Съюза на подводничарите в България, цитирани от „Петел“.

Цитираните изрази са от писмо на зам.-кмета на Варна Коста Базитов от месец март. То идва до организацията на подводничарите след като в края на януари от Министерски съвет информират организацията, че общината е взела решение да върне дарената преди години подводна лодка на държавата. Военните моряци са изключително против това, защото това ще означава само едно – последната запазена част от историята на подводния ни флот ще бъде продадена и нарязана за скрап, най-вероятно в Турция.

Другите доводи общината да се откаже от идеята да направи от „Слава“ атрактивен музей, са че нейната дирекция „Култура“ нямала квалифицирани кадри да осъществят 10-годишната идея.

Освен това идеята за отпускане на средства за целта в новия бюджет била отхвърлена, което показвало обществената нагласа. „Това са йезуитски доводи“, коментира Павел Димитров, секретар-координатор на Управителния съвет на Съюза на подводничарите. Той допълни, че в края на миналата година са проведени няколко срещи с участието на Българската морска камара и местната власт във Варна, на които идеята „Слава“ най-сетне да бъде превърната в музей се е обсъждала като актуална и полезна за града. Преди година пък темата беше част от разговорите на кмета Иван Портних с курсантите от Висшето Военноморско училище.

На своето Общо събрание Съюзът на подводничарите е взел решение да продължи борбата за превръщането на подводницата „Слава“ в музей. Обсъждани са различни варианти, от започването на подписка до ефективен протест пред общината.„Във Варна живеят над 60 хил. офицери и сержанти от запаса, не вярвам някой от тях да не е съгласен да бъде запазена тази част от военноморската история на България като музей. В Черна гора, която е страна с по-малко от 700 хил. души население, има 2 подводници, превърнати в музей. Билетът за вход е 5 евро и се радват на голяма посещаемост. В света има над 100 подводници, превърнати в музеи, в САЩ има дори руска подводна лодка, която е превърната в атракция за посетители“, разказа Павел Димитров от Съюза на подводничарите.

Той допълни, че в организацията има много ветерани, които могат със знанията си и уменията си да приведат „Слава“ във възможно най-добрия ѝ вид, за да привлече посетители. При това те биха направили това напълно безплатно и доброволно.

Къде да бъде разположена подводницата все още е обект на дебат.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент