Американски адмирал: Имаме един ледоразбивач – срещу 46 руски!

Командващият на Бреговата охрана на Съединените щати Пол Зунанфт поиска от Конгреса ледоразбивач, а най-добре 6 такива, за да могат САЩ да се конкурират с Русия в Арктика. Полярните морета влизат в зоната на отговорност на Бреговата охрана и невъзможността да навлизат в тях безпокои командира.

“Трябва да увеличим флота си от ледоразбивачи. Сега той се състои от една единица. Русия има най-малко 46 ледоразбивача, собствен полярен флот създава и Китай”, заяви Зуканфт по време на изслушване в подкомисията по вътрешна безопасност на Конгреса. Единственият американски ледоразбивач Polar Star е стар – на цели 42 години – нуждае се от постоянно обслужване и излиза в пенсия след 5 години.

Шефът на бреговата охрана разчита да получи от Конгреса милиард долара от тазгодишния бюджет, предназначени за строителство на тежък ледоразбивач, както и пари за създаване на още 5 полярни кораба до 2026 година. Ситуацията се усложнява от факта, че корабостроителниците, създали Polar Star и предишните американски ледоразбивачи, са закрити. А купуването или наемането на чуждестранни кораби за бреговата охрана на САЩ е забранено. Специален закон изисква граничарите да използват американски съдове, “ако президентът няма неопровержими аргументи в полза на строителството им в чужбина”. Но, както изглежда, на президента сега не му е до ледоразбивачи.

“Арктика, която съхранява 13% от световния нефт и една трета от газови запаси, може да стане поредното Южнокитайско море. Както Китай строи там изкуствени острови, за да взема под контрол морските пътища, така и Русия, благодарение на мощния си флот от ледоразбивачи, си остава доминиращ играч в Арктика”, пише Task&Purpose, предаде RB.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент