Учени с шокиращо откритие: Рекордно количество пластмаса в арктическия лед

Снимка: Mar Fernandez/Институт "Алфред Уегнер"
Снимка: Mar Fernandez/Институт “Алфред Уегнер”

Рекордно количество пластмаса откриха учени в ледове в арктически води. Откритието засилва допълнително притесненията за влиянието над морските обитатели, както и върху човека, следствие на промишления риболов.

Взетите проби от арктически лед сочат, че във всеки литър има 12 000 микро частици пластмаса, пише “The Guardian”. Пробите са иззети от пет различни района на Северния ледовит океан. Учените установяват, че количеството пластмаса е три пъти по-голямо в сравнение с отчетени нива при предишни изследвания.

Изследователите от института “Алфред Уегнер” откриват останки от опаковки, бои, найлон, полиестер и целулозен ацетат, използван за производство на цигарени филтри.

Научните констатации идват при нарастваща загриженост за мащаба на замърсяването с пластмаса. Учените алармират, че сме на прага на невъзвратимо замърсяване на цялата планета.

Предишни научни експедиции са доказали, че в арктическите ледове има много по-голямо количество пластмаса, например от това в Тихия океан.

Снимка: Mar Fernandez/Институт "Алфред Уегнер"
Снимка: Mar Fernandez/Институт “Алфред Уегнер”


Maritime.bg – Свят

Източник The Guardian

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент