Високо оцениха ползите от информационната система за управление на корабния трафик на ДППИ

Начините на функциониране и спецификите при използването на интегрираната информационна система за управление на корабния трафик и информационно обслужване на корабоплаването бяха представени от ръководителя на отдел „Управление на трафика-Варна“ към ДП „Пристанищна инфраструктура“ Милен Тодоров на 19 април 2018 г. в гр. София по време на регионалния семинар “Space-based services for regional strategies in the digital economy: “Balkan & Black Sea Perspectives”. Събитието, включено в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, беше организирано от Европейската космическа агенция (EKA), Министерство на икономиката и Института по космически изследвания и технологии при БАН.

Експерти и специалисти от различни сектори (администрация, наука, образование, бизнес, неправителствен сектор) високо оцениха факта, че благодарение на интегрираната информационна система за управление на корабния трафик и информационно обслужване на корабоплаването, ДППИ не само предоставя услуги по информационно осигуряване и навигационно подпомагане на корабния трафик в морските пространства на Р България, но и подобрява безопасността на корабоплаването и опазването на околната среда. Милен Тодоров запозна аудиторията с услугите, които ДППИ предлага, предназначени за корабопритежателите и бреговите служби, свързани с обработка на корабната документация по електронен път с цел улесняване на административните решения и в резултат – подобряване на ефективността на пристанищата и индустрията като цяло.

България е първата държава в Черноморския регион, изградила интегрирана информационна система за управление на корабния трафик и информационно обслужване на корабоплаването. Системата се състои от множество обекти с разположена на тях дистанционно управляема апаратура, електронна навигационна система “Navi Harbour”, цифрова информационна система за електронен документооборот НЦЕДМТ, цифрова информационна система за планиране на маневрите в пристанищата MOVER, българския сегмент от световната система за бедствия и безопасност GMDSS и два брегови центъра за управление и информационно обслужване на корабоплаването.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент