Зам.-министър Занчев: Необходимо е формулирането на стратегия за морския транспорт

Глобализацията на световната икономика предопределя ключовата роля на транспорта за постигането на конкурентоспособност на търговията и свързаните с нея индустриални сектори. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на официалното откриване на Европейския форум за морски транспорт във Варна.

Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се провежда в периода 3-5 май в морската столица.

“Необходимо е формулирането на стратегия за морския транспорт, която да доведе до повишаване качеството на услугата при намаляване на разходите и времето за обслужване. Всичко това трябва да бъде базирано на максималната ефективност както на превозите на стоки и пътници, така и на пристанищната дейност”, допълни още Занчев.

Заместник-министърът посочи, че тези цели могат да бъдат постигнати, чрез осигуряването на надеждна и модерна инфраструктура, съчетана с внедрени високи технологии. “По този начин ще се гарантира ефективност на процесите в пристанищата, интеграцията им с другите видове транспорт и ще се осигурят логистични вериги на принципа „от врата до врата“, отбеляза той.

Дигитализацията на процесите – обслужване на едно гише, обща среда за споделяне на информация, съкращаването на маршрутите и времето за престой допринасят не само за повишена конкурентоспособност, но и за по-високи нива на сигурност, безопасност и ограничаване на вредното въздействие върху околната среда, подчерта още заместник-министърът.

Следващото събитие от програмата на българското председателство, с фокус върху развитието на синята икономика в Черноморския регион е Европейския морски ден 2018, който ще се проведе на 31 май и 1 юни в гр. Бургас.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент