Мащабни военноморски маневри в Черно море

SONY DSC

В Черно море започва най-голямото за тази година военноморско учение.

В „Морски щит 2018” участват 21 кораба и над 2300 военнослужещи от 7 държави.

Учението е организирано от румънските Военноморски сили. В него ще се включат и 10 изтребителя и една подводница. България участва с корвета.

Началото на маневрите ще бъде дадено официално днес в пристанището на Констанца. Поканени са наблюдатели от трети страни, включително и от Русия.

България ще участва в учението с корветата „Бодри“, турският флот е мобилизирал една подводница, една фрегата, един патрулен кораб и самолет MPA P 235, предаде cross.bg. САЩ участват с патрулен самолет МРА Р 8 Орион, Великобритания – с три изтребителя „Тайфун“, а Гърция – с офицери от Генералния щаб.

Румънските военноморски сили ще участват с две фрегати, две корвети, два кораба-носители на ракети, два морски миночистача, две мобилни ракетни установки, спомагателни кораби и бойни скафандри. Румънските военновъздушни сили изпращат три изтребителя МиГ 21 Лансър и за първи път румънските Сухопътни сили участват с отряд пехотинци от Девета механизирана бригада „Мъръсещ“.

Съюзното командване на НАТО ще бъде представено от Втора постоянна военноморска група (SNMG 2), която развива дейност в Черно море в периода 1-21 май и е съставена от британския разрушител „Дънкан“, българската фрегата „Дръзки“, испанската „Виктория“ и румънската „Крал Фердинанд“.

Последни новини

Последни новини

Адвокат Владимиров за Vera Su: Неразбория от действия и бездействия на Морска администрация

Световна практика е да се реагира до 72 часа, а не след седмица. Това заяви в предаването "Денят" по ТВ1 адвокат Владимир Владимиров от най-реномираното българско адвокатско

Операцията с Vera Su: Заседнала баржа, навити въжете на винта на влекач, изсипан товар в морето

Заседнала е несамоходната баржа, на която снощи започна прехвърляне на част от товара на VERA SU. Съдът е бил изтеглен, след като в морето е изхвърлен част от вече

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент