Варна бе домакин на годишната среща на BSAMI

Варна бе домакин на Годишната среща на държавите – членки на BSAMI (Black Sea Association of Maritime Institutions). Организацията е създадена през април 2010 г. в Истанбул от шест висши учебни заведения.

Те се обединяват около идеята за сформиране на център за подготовка на високоподготвени морски специалисти, които да прилагат иновационните технологии. В ерата на глобализацията необходимостта от такива лица е неоспорима.

Срещата започна с приветствие на флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той изтъкна своето задоволство от провеждането на срещата в България и пожела ползотворна работа на членовете на инициативата, съобщават от Морско училище.

В рамките на заседанието бяха обсъдени възможности за сътрудничество в областта на морското образование и взаимопомощ при работата в научната сфера. Като важен момент в работата бе и промяната на устава на организацията. Според новите правила в заседанията вече могат да участват всички членове, не само представителите на страните основателки. Срещата завърши с избор на нов председател – проф. д-р Орал Ердоган, ректор на университета „Пири Рейс“ в Истанбул, който замени на поста проф. д-р Корнел Панайт от Морския университет в Констанца.

В края на събитието на гостите бе представена материално-техническата база на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Ексклузивно: Говори капитанът на един от задържаните в Румъния риболовни кораби

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на РК "ВЕНИ" Красимир Петров, който е сред десетимата задържани български риболовци в румънското пристанище Констанца. Снимки и