Русия развива проект за нови самолетоносачи, американските аварират

Снимка: ВМФ, САЩ

Програмата за обновяване на американския флот е заплашена от поредна авария на борда на самолетоносача USS Gerald R. Ford (CVN 78).

Американският свръхмодерен самолетоносач прекрати поредни изпитания след авария, съобщава Bloomberg. Неприятната ситуация за военноморското командване на щатите идва в момент, когато то опитва да убеди Конгреса за отпускане на допълнителни средства за още един кораб от този клас.

Военното ръководство на САЩ иска флот от 355 бойни кораба до 2035 г.

През януари пропулсивната уредба на кораба, струващ 12,9 млрд. щ. долара, излезе от строя. Неизправностите, установени по време на изпитанията, все още не са отстранени. Новата авария, според командването на флота, е причинена от производствен дефект, за който обаче не се дава допълнителна информация.

В същото време Русия очаква да спечели стратегическо превъзходство, приемайки самолетоносачи по проект „ЩОРМ“, които ще носят на палубите си изтребители от пето поколение СУ-57.

„Ако военно-политическите връзки на Русия в Персийския залив се засилят, както се случва днес, то присъствието на голям самолетоносач в Средиземно море ще бъде символ на подкрепата към руските съюзници и ще гарантира безопасни и сигурни доставки на стоки“, коментираха авторите на статия, публикувана в списание Military Watch.

Самолетоносачът „Щорм“ ще бъде пригоден и за операции в полярния кръг. Присъствието му в Арктика ще даде на руската армия неоспоримо предимство пред всички други страни, които претендират за природните богатства, скрити под леда. Ако самолетоносачът показва добри характеристики в тези условия, то той със сигурност ще изплати себестойността си, пише RussiaToday.

Третият регион, където появата на „Щорм“ може значително да промени баланса на силите, е Азиатско-тихоокеанския. Там ситуацията е сложна: Китай засилва военноморския си флот за контрол над спорните острови, а наскоро на въоръжение в армията му влязоха и противокорабните балистични ракети DF-21, които сериозно притесниха американците, тъй като са предназначени именно за унищожаване na самолетоносачи. Съединените щати и техните съюзници продължават да демонстрират сила с маневри в близките морета. Появата на руски самолетоносач, с мощна група от най-новите самолети в този напрегнат район, ще бъде сериозен аргумент в полза на Китай.

Освен това Китай може да бъде купувач на руски самолетоносачи. Пекин вече има два самолетоносача от съветски модел, както и палубния изтребител J-15, който е копие на Су-33. С помощта на руски самолети от пето поколение Су-57, Китай значително ще увеличи авиационния си капацитет. Друг потенциален купувач на руските самолетоносачи е Индия.

Проектът на модерния мултифункционален самолетоносач „Щорм“ беше представен за първи път на Международния военноморски салон в Петербург през 2013 година.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.