Продължава развитието на обществената зона на Пристанище Бургас

С проекта, който стартираме, продължаваме развитието на свободната зона на пристанище Бургас и още веднъж потвърждаваме нашите ангажименти като правителство за отваряне на града към морето. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на стартирането на проект за изграждане на Конгресен и научно-изследователски център на пристанище Бургас. На събитието присъстваха заместник-министър председателят Валери Симеонов, кметът на Община Бургас Димитър Николов и генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов.

“Новата мултифункционална сграда ще даде възможност в Бургас да се развива и конгресен туризъм, в допълнение към всички други туристически възможности на града“, подчерта министър Московски. По думите му с построяването на трафик-кулата, Морска гара и Магазия 1 за последните няколко години, пристанището се е превърнало в спирка на едни от най-големите круизни компании в Черно море, а това е доказателство за стойността на инвестициите. „Съвместно с Община Бургас продължаваме работа в посока градът да става още по-посещавана дестинация от маршрута на круизните кораби“, подчерта Ивайло Московски.

Проектът за изграждане на Конгресен и научно-изследователски център е на стойност 13,6 млн. лева и ще бъде финансиран със средства на ДП “Пристанищна инфраструктура”. Изпълнител на строителните дейности е „Щрабаг” ЕАД, а срокът за тяхното завършване е 16 месеца.

Пред журналисти министър Московски коментира запорираните сметки на БДЖ – Пътнически превози. Той заяви, че тези заеми са отпуснати през 2007 година и до този момент няма нито един документ, който да показва как е било предвидено да се изплащат. „Смятам, че по този начин се цели да бъдат ощетени българските граждани, като се настоява средствата да бъдат платени от държавния бюджет, тоест от данъците на българските граждани“, посочи министърът.

Министър Московски подчерта, че дружеството е в нормална кондиция и може да управлява и дълговете и активите си на пазарен принцип. „Продължаваме да следваме нашата политика – сектор „Транспорт“ да се справи сам с тази ситуация, така че да не се наложи да вземем средства от държавния бюджет, като те ще бъдат най-вероятно под формата на безлихвен заем“, каза министърът.

Московски предложи да се направи референдум и да се попитат българските граждани дали са съгласни да плащат дълговете на БДЖ. „Никой не ги е питал, когато са взети тези заеми, а сега дали е редно да се плащат с пари от държавния бюджет“, подчерта министърът.

Министър Московски призова кредиторите и техните акционери да обяснят как са отпуснали заемите, след като са били наясно, че дружеството е фактически фалирало в момента на отпускането на средствата. „Когато поехме БДЖ изготвихме план за преструктуриране, който включваше рефинасиране на текущи дългове. Единствената банка, която беше склонна да финансира БДЖ беше Световната банка и то с държавна гаранция. Странно е, как банките облигационери и техните акционери не са се поинтересували“, коментира министърът.

„Аз като министър съм извървял целия път, така че да направя законно държавата да помогне на дружеството. Затова две години чакахме да се нотифицира държавната помощ от Брюксел. Така вече законно, ако реши държавният бюджет може да подпомогне. Преди два дни разговарях по темата с министъра на финансите Владислав Горанов и го помолих да активира държавната помощ. Не е изключено запорът да доведе и до разпродаване на активи“, съобщи още Московски.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент