Първа стъпка за развитие на синята икономика в Черноморския регион

Направихме първата стъпка за развитие на синята икономика в Черноморския регион. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след приемането на Министерска декларация за сътрудничество в региона на Черно море. Документът бе подкрепен от черноморските държави, по време на Срещата на високо ниво на министрите, която се проведе в Бургас, в присъствието на комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела.

“С подписването на тази декларация, държавите с излаз на Черно море се ангажираме да прилагаме общ подход и да има синергия между проектите, които реализираме в области като екология, икономика, туризъм”, посочи министър Московски. Той изтъкна, че с документа е заявенa волята на страните от региона да изпълняват проектите съгласувано, за да се постигне по-голяма добавена стойност и растеж. По думите на министър Московски декларацията препоръчва също да се търси финансиране от различни източници за изпълнението на проектите.

„Черноморският регион има огромен потенциал, който предстои да бъде развиван занапред“, коментира Ивайло Московски. Министърът допълни още, че всяка държава залага в своето законодателство необходимите мерки, които гарантират развитието на синята икономика в Черно море.

Участниците в събитието очертаха няколко области за сътрудничество, които ще бъдат основа за постигане на висок икономически растеж – транспортна свързаност, опазване на околната среда, научна дейност и иновации в Черноморския басейн.

“Растежът на синята икономика изисква постигането на ефективна координация между политиките в отделните сектори, имащи отношение към морето”, отбеляза министър Московски при откриването на „Европейски морски ден – 2018“ в Бургас. Един от приоритетите на Българското председателство е интегриран макрорегионален подход в Черноморския регион, като това включва подобряване на неговата транспортна, комуникационна и инфраструктурна свързаност, заяви министърът.

България е първата черноморска държава – домакин на съвместната инициатива между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европа. Създадено преди 10 години, това е водещото ежегодно събитие в сектора за развитието на синята икономика, морския туризъм и опазването на околната среда. Европейският морски ден е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и днес в него се включиха над 1200 експерти от целия свят.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент