Започна удълбочаването на плавателния път на река Дунав

Фото: ИАППД
Фото: ИАППД

Започна удълбочаването на плавателния път на река Дунав чрез извършване на драгаж. Дейностите се изпълняват в рамките на съвместно възложената от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ обществена поръчка за драгиране в общия българо-румънски участък на река Дунав.

В рамките на 28 дни ще се удълбочава корабоплавателния път на реката в района на остров Вардим (от км 545.000 до км 547.800), който е един от най-критичните в българския участък.

Основните дейности включват изземване на наносни отложения по фарватера и депонирането им в близост до българския бряг (от км 546.700 до км 547.800). Интервенцията се извършва от две самоходни смукателни драги с цел възстановяване на дълбочините спрямо препоръките на Дунавската комисия, а ИАППД осъществява контрола по нейното изпълнение.

С новодоставените плавателни съдове по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура“ и Механизма за свързване на Европа, Агенцията извършва редовни проучвания на реката с цел анализ и установяване на устойчиви решения за подобряване на корабоплавателния път.

Ангажиментът на България по поддържане на корабоплавателния път е описан в Споразумение между правителствата на Р. България и Румъния относно поддържането и подобряването на фарватера в българо-румънския участък на р. Дунав от 29.11.1955 г. – от Силистра до Сомовит и се осъществява от Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“.

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент