Съветският военнокосмически флот

Въпреки името си, Съветският космически флот не е предназначен за междугалактически битки. Но тези модерни научни съдове до голяма степен допринасят за изследването на космическото пространство.

Съветският съюз активно развива своята космическа програма в края на 1950-те и 1960-те, но е изправен пред сериозен проблем. Центровете за контрол на космическите системи биха могли ефективно да проследяват и контролират космическите кораби, само когато последните се намират в орбита над територията на Съветския съюз, и остават „слепи“ за всички космически кораби в другите части на земната орбита. Следователно страната се нуждае от проследяващи центрове по цялата земя, но няма отвъдокеански територии. Затова се предлага за целта да се използват специални кораби. Така и се ражда съветският космически флот.

Първите кораби на съветския военнокосмически флот се появяват в края на 50-те години и са направени на базата на товарни съдове. Въпреки това от 1967 г. нататък корабите за проследяване се строят по собствен дизайн.

Те са оборудвани с най-съвременните системи, включително десетки параболични и късовълнови антени, които позволяват активното взаимодействие с космически кораби и предаването на данни към командните центрове на континента.

Всички проследяващи кораби на Военнокосмическия флот са именувани в чест на съветските космонавти и известни лица от съветската космическа програма: Владимир Комаров, Владислав Волков, академик Сергей Корольов и други.

Построен през 1971 г., флагманът на флота „Юрий Гагарин“ е най-големият и модерен кораб на флота с 86 лаборатории и 75 антени на борда си. Стабилизаторът му осигурява относително удобни условия на работа дори при бури.

Корабите за проследяване се ползват не само за космически научни изследвания, но и за тестове на балистични ракети от Съветския флот, Все пак това не е основната им мисия, тъй като флотът има специални военни проследяващи съдове за тези задачи – като ССВ-33 „Урал“ и „Маршал Крилов“.

След падането на Съветския съюз почти всички кораби на Военнокосмическия флот са нарязани на индийски режища.

Последният кораб на Военноморския космически флот – кръстен на космонавта Виктор Пацаев, е изведен от експлоатация през 2001 г. и става част от Музея на Световния океан в Калининград. / RB

Последни новини

Последни новини