Подариха четири бързоходни лодки на флота

След провала на поръчката за строителство на нов патрулен кораб в родна корабостроителница, българските Военноморски сили най-после получиха нова техника. В случая става въпрос за безвъзмездно приети четири бързоходни лодки.

Днес съдовете бяха получени в Пункт за базиране Варна. Връчени бяха сертификати за експлоатация и обслужване на бързоходни моторни лодки.

Със съдействието на Посолството на САЩ в България, Военноморските сили получават три лодки тип RHIB (надуваеми с твърдо дъно) и една средна патрулна лодка.

От флота съобщават, че е проведен курс за първоначално обучение на военнослужещите, които ще екслоатират и обслужват лодките.

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев изказа благодарност за предоставените нови плавателни средства и връчи плакети на обучаващия екип и представителя на фирмата производител.

Лодките тип RHIB са с дължина 7 метра. Оборудвани са с модерни системи за навигация и радиотехническо наблюдение.  Снабдени са с 2 броя извънбордови двигатели „Yamaha”, с мощност 115 конски сили всеки, които осигуряват максимална скорост от 35 kn.  Възможно е монтирането на голямокалибрена картечница. Крейсерската скорост на тези лодки е 26 kn, а на борда си приемат до 380 литра горивни запаси.

Подарената средна патрулна лодка  FPB-M (FORCE PROTECTION BOAT – MEDUIM) е с дължина 10 метра. В алуминиевата си кабина приема до 10 военнослужещи. Съдът развива скорост до 40 kn и може да приеме до 750 литра горивни запаси. Оборудвана е с модерни навигационни системи и средства за радиотехническо наблюдение, а на борда й е възможно монтирането на голямокалибрени картечници. FPB-M е снабдена с 2 броя двигатели „Yamaha” с мощност 225 конски сили всеки, осигуряващи продължителност на плаване до 10 часа, от които 6 часа на крейсерска скорост и 4 часа на икономична скорост. Лодката може да изпълнява задачи при вълнение до 4 бала, но най-добри оперативни способности има при вълнение до 2 бала.
Наличният кърмови буксирен кнехт дава възможност за буксировка на плавателни средства до 10 тона.

Отличните характеристики на новите плавателни средства позволяват с тях с да се изпълняват различни задачи, като патрулиране в пристанище, крайбрежно патрулиране, ескортиране на товари при влизане/излизане от пристанище,  участие в операции по търсене и спасяване,  участие в провеждане на бординг операции и въвеждане/извеждане на сили в/от зони на операции.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент