Таен руски флот притеснява НАТО

Руският флот има доста голям спектър от възможности, благодарение на новите си кораби, подводници и крилати ракети. Русия обаче има и “таен флот” под контрола на Главната дирекция за дълбоководни изследвания, пише The Interpreter, портал на аналитичния център Lowy Institute от Сидни, предава RB.

Главната дирекция за дълбоководни изследвания не е част от руския флот. Нейният персонал и корабите ѝ се намират в специални бази. Доковете им са секретни, за да се опази тайна техниката. Тези мерки са оправдани от задачите, възлагани на Дирекцията. Те варират от океанографски заснемания до разполагане и техническа поддръжка на военна дълбоководна техника, включително системи за откриване на подводници, както и за откриване, а защо не и за унищожение, на подводни комуникационни кабели. Авторът на статията приема, че безпилотните подводни апарати “Посейдон” също ще влязат в арсенала на Главната дирекция за дълбоководни изследвания.

И самият Джеймс Бонд би могъл да завиди за техниката им, пише порталът. Като пример авторът дава изследователският кораб “Янтарь”, носител на дълбоководни безпилотн апарати “Клавесин” и подводни системи за наблюдение “Хармония”.

Въпреки това цялата тази нова техника остава в сянка, когато говорим за дълбоководни ядрени станции и подводници със специално предназначение, които също са част от редиците на Дирекцията. Това са подвидни апарати с малки размери като “Нельма”, “Палтус” и по-модерните “Лошарик”. Техни носители са подводниците “Оренбург” и “Подмосковье”.

Главен коз на Дирекцията, според изданието, ще бъде “Белгород” – най-дългата подводница в света, която авторите в Сидни предполагат, че ще носи дълбоководни безпилотни апарати “Посейдон”.

Въпреки че “вторият флот” на Русия е малък, в сравнение с основния, НАТО и Австралия не трябва да го подценяват, Според автора техниката, с която разполага той, могат да осигурят безценно разузнаване, свързвайки се с подводните комуникационни кабели. Освен това Русия може да използва опита на Главната дирекция за дълбоководни изследвания и в Арктика, заключва The Interpreter.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент