ДППИ отбелязва празника на Дунав

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) ще отбележи Mеждународния ден на река Дунав със символично речно кръщение на над 30 ученици в гр. Лом.

В присъствието на генералния директор на ДППИ Ангел Забуртов и кмета на града Пенка Пенкова децата ще получат своите кръщелни свидетелства, след като докажат уменията си за справяне във водна среда, за измерване нивото на реката и за ловкост при ловенето на дунавска риба. С много игри с награди, празнично настроение и летни емоции ще продължи тържеството. В чест на празника учениците ще се излеят като „жива река“ от Амфитеатъра в началото на Дунавския парк до Понтон № 2, за да „се влеят“ символично в Дунава.

За да извърши церемонията по речно кръщение, лично властелинът на реки и морета цар Нептун ще изплува от дълбините на реката. Учениците, които ще могат да се похвалят с новите си речни имена, са от спортен клуб „Летящо перо“ към СУ „Димитър Маринов“, от спортен клуб „Бадминтон“ към ПГСС „Дунавска земя“, с. Ковачица и от клуб „Екология и опазване на околната среда“ към Община Лом.

Празникът ще продължи с песни и танци, посветени на Международния ден на реката, като целта е обществеността да насочи своето внимание към значението и опазването на втората най-дълга река на територията на Европа и притоците й. И за да бъде веселието още по-голямо, всички участници в тържеството ще се хванат на традиционното дунавско хоро.

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент