Нептун изплува от водните дълбини на празника на река Дунав в Лом

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ отбеляза тържествено Mеждународния ден на река Дунав в гр. Лом. В присъствието на генералния директор на ДППИ Ангел Забуртов и кмета на града Пенка Пенкова над 30 ученици получиха символично речно кръщение, след като доказаха своите умения в игрите „измерване нивото на река Дунав“, „улов на златната рибка“, „водно спасяване“, „теглене на въже“ и „воденбол“.

Ангел Забуртов отправи специален поздрав към гостите и участниците в тържеството, посветено на емблематичната за България река. Той заяви, че това е само началото на тържествените чествания в града, защото тази година е много специална, тъй като предстои да отбележим 180 години от създаването на Пристанище Лом.

„Дунав е нашата съдба. Лом е неразривно свързан с голямата река, тя е нашата надежда за по-добро бъдеще“ – каза кметът Пенка Пенкова.

Директорът на Клон-ТП „Пристанище Лом“ към ДППИ Росен Борисов отбеляза, че да живееш и работиш в близост до най-красивата река е удоволствие и радост, чест и привилегия, но и голяма отговорност, затова на този ден е важно да насочим вниманието си към значението и опазването на реката, и да обединим усилия, за да запазим това безценно синьо съкровище.

В чест на празника учениците се изляха като „жива река“ от Амфитеатъра в началото на Дунавския парк до Понтон № 2, за да „се влеят“ символично в Дунава. За да извърши церемонията по речно кръщение, лично властелинът на реки и морета цар Нептун и неговите русалки изплуваха от водните дълбини. Хитрият Скобар, Безстрашният Уклей, Добродушният Шаран, Храбрата Светипетрова риба, Омайната Белица и Смелият Сом са само част от новите имена, които получиха учениците от спортен клуб „Летящо перо“ към СУ „Димитър Маринов“, от спортен клуб „Бадминтон“ към ПГСС „Дунавска земя“, с. Ковачица и от клуб „Екология и опазване на околната среда“ към Община Лом. Чрез демонстрация на разделно събиране на отпадъци младите еколози отправиха призив да пазим реката и крайбрежието й чисти, защото опазването на Дунав трябва да е приоритет за всички нас.

Празникът премина с много песни и танци, празнично настроение и летни емоции, посветени на Международния ден на реката, като целта е обществеността да насочи своето внимание към значението на втората най-дълга река на територията на Европа и притоците й. И за да бъде веселието още по-голямо, участниците в тържеството се хванаха на традиционното дунавско хоро.

Последни новини

Последни новини

Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е

Успешно автономно плаване на контейнеровоз, застанал в пристанище с помощта на дрон

Успешно завършиха първите в света изпитания на автономна система за навигация, използвана на борда на контейнеровоз, извършил преход между две пристанища. Това съобщиха пред

164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот

Днес се навършват 164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот, оръжеен инженер и учен, организатор на артилерийското производство

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент