Собствениците на арестувания танкер в Бургас: Не преговаряме с престъпници

Либийската държавна танкерна компания „General National Maritime Transport Co“ (GNMTC) продължава юридическата си борба за освобождаване на арестувания в Бургас танкер BADR (IMO: 9356426), съобщи престижното международно морско издание „TradeWinds”.

Maritime.bg припомня, че корабът попадна в клопката на сложна юридическа сага, която е донесла 7 млн. щ. долара загуби за собствениците на кораба и няма никаква яснота кога ще бъде прекратена. Никаква информация не може да бъде получена от страните по случая. На телефонните обаждания на Maritime.bg не отговарят нито защитниците на либийската компания у нас, нито самата либийска компания, нито ответниците по делото.

Според разпространената от “TradeWinds” информация, главният прокурор е разпоредил разследване на ареста. Все още обаче няма отговори на въпросите, изпратени от Maritime.bg до прокуратурата.

За седем месеца позицията на GNMTC остава непроменена. Според либийската компания у нас се извършва скандален опит за кражба на плавателен съд, чрез използването на „фалшива ипотека“ и подкупи на длъжностни лица на различни нива в България.

„Твърдото убеждение на собствениците на компанията е, че някои служители от ИАМА, съдебната система и други институции, се страхуват да изпълнят задълженията си“, твърди Омар Алгаваши, президент на Либийската пристанищна власт. По думите му компанията е изгубила вяра в много родни институции, които са инфилтрирани от организираната престъпност.

Maritime.bg припомня, че при неизяснени към момента обстоятелства някои юридически защитници рязко се оттеглиха от процеса, което е напълно и категорично доказателство за думите на либийците. Безспорно въпросните адвокати са били „посъветвани“, „притиснати“ или „заплашени“. Това доказва използването на методи, които продължават абсолютно свободно да се прилагат в правова държава като България, която до преди няколко дни бе председател на Съвета на ЕС.

Либийската компания няма никакво намерение да се откаже от пресичането на абсурдния опит за кражба на кораб в 21-ви век, като дори вече е сигнализирала и INTERPOL.

GNMTC няма да се откаже от кораба, категорични са либийците. „Реализирахме загуба от 7 млн. долара. Готови сме да поемем още 7 млн. долара и още 7 млн. долара, ако трябва. Това е въпрос на принцип. Няма да преговаряме с престъпници. Невъзможно е.“, категорични са от GNMTC .

„Ако спечелим, въпреки цената, това ще бъде ясен знак за всички, че няма да коленичим пред измамници и престъпници“, казва Мохамед Алехреш от либийската компания.

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и