Представят възможностите за морския бизнес при клъстерни обединения

Конференция на тема „ИНОВАЦИОНЕН РАСТЕЖ ЧРЕЗ КЛЪСТЕРНО КООПЕРИРАНЕ“ ще се проведе на 6 юли 2018 г. във Фестивален и конгресен център – гр. Варна.

Събитието се организира от „Морски клъстър България“ в сътрудничество с „Aсоциацията на бизнес клъстерите“ в България.

Пред аудиторията ще бъде представен положителният аспект от транснационалното сътрудничество и създаване на мрежи между клъстерите и тяхната роля в помощ на малките и средните предприятия за повишаване капацитета им и постигане на добавена стойност в конкурентна среда.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с резултатите от проект „Мрежа на морските клъстери за син растеж – Blue NET“, насочен към малки и средни предприятия за насърчаване и разпространяване на иновациите в Синята икономика, както и към популяризиране възможностите за сътрудничество между фирми, научно-изследователски центрове и индустриални клъстери.

Представители на фирми, взели участие в състоялото се през м. юни 2018 г. „Световно кафене“ в гр. Ларнака, Кипър, ще споделят впечатленията си от дискутираната проблематика и обменените идеи между представители на бизнеса и експерти от шестте държави – партньори по проекта (Италия, Кипър, Албания, Хърватия, Румъния и България) за общите иновационни предизвикателства и формулиране на съвместни пътища за растеж чрез иновации.

На срещата ще бъдат представени примери за успешно клъстерно коопериране – проекти с участие на Клъстер „Зелена синергия“, „Асоцоация на бизнес клъстерите“. Ще се разгледа Европейската политика за развитие на клъстери и оценка на клъстерите – бенчмаркинг. Участниците ще обсъдят и предстоящата конкурсна сесия за иновативни клъстери по Оперативна програма „Икономика и конкурентоспособност“.

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент