Средиземно море става петата зона, в която се контролират изхвърляните от корабоплаването газове

Ново проучване започна Международната морска организация (IMO), което най-вероятно ще превърне района на Средиземно море в петата зона, в която се контролират газовите емисии от корабоплаването.

Проучването има за цел да оцени плюсовете и минусите от подобен ход, както и потенциалните ползи за живеещите в прилежащите райони, но и евентуалните сътресения за компаниите от морския бизнес, според IMO.

Координацията на техническото проучване е възложена на REMPEC, който вече има подписан договор с EERA, като се очаква резултатите да са ясни през пролетта на следващата година.

От IMO отбелязват, че финансирането на проекта се осъществява и с доброволното финансово участие на Италия.

Към момента зоните, в които се осъществява контрол на изхвърляните от корабоплаването парникови газове включват Балтийско море, Северно море, Северноамериканска зона, покриваща крайбрежията на САЩ и Канада, както и зоната около Пуерто Рико и Вирджинските о-ви. В тези зони сярата в горивата, използвани на корабите, следва да е 0,10% m/m, а извън тях лимитът е 3,5% m/m.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент