Текат изпитания на нов кораб от „тайния флот“ на Русия

Започнаха изпитанията на най-новия руски военен изследователски кораб „ЛАДОГА“.

„Съдът е построен в санктпетербургския корабостроителен завод „Пелла“ и е предназначен за изпитания на различни технически средства, участия в спасителни операции, научно-изследователски и океанографски работи“, съобщават от пресслужбата на военното министерство, цитирани от RB.

Интересно е, че чуждестранните аналитици отнасят кораба „Ладога“ към така наречения от тях „таен флот“ на Русия. Според тях той може да се използва за техническо обслужване на дълбоководната техника, включително системите за откриване на подводници и унищожение на подводни комуникационни кабели.

 

Дължината на „Ладога“ е 63 метра, широчината – 10 метра, максимално газене от 3,8 м и скорост от 12 възела. Може да плава 1000 морски мили и да се движи автономно до 20 денонощия. Екипажът му е от 16 моряци, а съставът на експедицията – от 20 души.

Главният съд по проект 11982 „Селигер“ е построен по поръчка на Главното управление на дълбоководни изследвания, което често е наричано „тайния флот на Русия“, а от декември 2012 г. се ползва в състава на Черноморския флот.

Вижте още: ТАЕН РУСКИ ФЛОТ ПРИТЕСНЯВА НАТО

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент