Руските ветроходни кораби

Някои от руските ветроходни кораби, които са в експлоатация днес, са толкова стари, че са служили не само по времето на нацистка Германия, но и на Ваймарската република, пише Russia Beyond.

„Седов“

Един от най-старите руски ветроходни кораби – „Седов“ – все още е в експлоатация. Спуснат на вода през 1921 г., под името „Магдалена Винен II“, и известен като Kommodore Johnsen в нацистка Германия. През 1945 г. корабът е предаден на Съветския съюз като военна репарация и е преименуван на „Седов“ на името на руския полярен изследовател Георгий Седов.

Един от най-големите ветроходни кораби днес – „Седов“ служи като учебен кораб и участва в океанографските изследвания на Атлантическия океан.

Когато през 1983 г. посещава немското пристанище Бремерхафен, той е посетен от членове на първия си екипаж от времето, когато принадлежи на Германия. Сред гостите е и един от първите собственици на кораба.

„Крузенщерн“

Баркът „Крузенщерн“ има сходна съдба с тази на „Седов“. Спуснат е на вода във Ваймарската република през 1926 г. под името Padua, а след ВСВ е предаден като военна репарация. Корабът е преименуван на известния руски адмирал и изследовател Иван Крузенщерн.

Независимо от възрастта си, учебният кораб е постоянен участник в международните регати. Също така плава извършва околосветски плавания – през 1995-1996 и през 2005-2006 година.

„Мир“

Със достигната скорост от 19,4 възела „Мир“ е един от най-бързо действащи стари ветроходни кораби днес. С подобни характеристики участието му във всички големи състезания не се подлага под въпрос. През 1992 г. например участва в Голямата регата „Колумб“, посветена на 500-годишнината от откриването на Америка. „Мир“ е победител в надпреварата, а екипажът му е лично награден от Хуан Карлос I Испански.

„Надежда“

Има два ветроходни кораба с името „Надежда“, които плават из моретата под руско знаме днес. Един от тях е учебен шлюп и е построен през 1912 година. Преди да стане съветска собственост, корабът преминава през много промени на имената и пристанища – от Холандия, до Германия. За кратък период принадлежи на известния герой от ПСВ Феликс вон Лукнер, познат като „Морския дявол“. Той е германски военноморски офицер, който успешно преследва вражески търговски конвои на един от последните бойни ветроходни кораби в света Seeadler.

„Надежда“

„Надежда“, за разлика от едноименния шлюп, не е толкова стара. Построена е през 1991 г. в Полша и се използва активно като тренировъчен кораб. Освен това Надежда участва в научни експедиции и различни международни регати. Кръстена е на легендарния шлюп, който прави първото руско околосветско пътешествие в началото на XIX век.

„Палада“

Този руски тренировъчен и научен кораб е кръстен на фрегатата „Палада“, която през 1852-1855 г. прави историческо пътуване от Кронщад през Атлантическия, Индийския и Тихия океан, за да отведе руски дипломати в Япония.

„Щандарт“

Построен през 1999 г., „Щандарт“ е реплика на първия кораб на руския Балтийски флот, спуснат на вода през 1703 г., за да пази новооснования Санкт Петербург. Управляван е от екипаж от обучени доброволци по „Проект Щандарт„. Проектът също така приветства и гости, които да вземат участие в плаванията му.

Последни новини

Последни новини

Подводният риф при нос Шабла върху карта на Робърт Лори и Джеймс Уитъл от 1794 година

Отсечка от картата на Робърт Лори и Джеймс Уитъл от 1794 г. с част от западното крайбрежие на Черно море и подводният риф при нос Шабла (Shabler Zeghi). Национална библиотека на

Новини от Maritime.News

- Maritime.News
YSA Design and Omega Architects showcase cruise ship with ‘luxury yacht DNA’

Award-winning design companies Omega Architects and YSA Design have combined their respective expertise in yachts and cruise ships to create an eye-catching ‘Boutique Cruise-liner’ concept which promises the exclusivity of… [...]

- Maritime.News
Oldendorff Carriers has appointed Patrick Hutchins as the new President and CEO

Effective today, the board of OLDENDORFF CARRIERS has appointed Patrick Hutchins as the new President and CEO of the company. Patrick succeeds Peter Twiss, who has decided to step down… [...]

Новини от Agriculture.bg

- Agriculture.bg
Близо 500 земеделци на мирен протест затвориха главния път Разград – Търговище

Производители на малини и ягоди блокираха кръговото кръстовище край село Трапище, община Лозница, Разградска област, предаде БНР. Земеделците настояват за по-ниски цени на поливната вода. Мирният протест е организиран от Българската асоциация… [...]

- Agriculture.bg
Делегация от ЮИДП-Сливен бе на работно посещение в Република Турция

Директорът на Югоизточно държавно предприятие – Сливен инж. Димчо Радев бе на работно посещение в южната ни съседка Република Турция. С него бяха директорите на Държавно горско стопанство – Тунджа… [...]

Новини от Deo.bg

- DEO
Изпратихме най-топлата зима в България за последните 135 години

Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години – откакто у нас се правят метеоролични изследвания, и втората най-топла зима в Европа за последните 44 години. Това коментира… [...]

- DEO
Експерти: плаващите панели могат да осигурят една трета от световното електричество

Германски инвеститор наскоро изрази проучвателен интерес в изграждането на най-големия в Европа плаващ фотоволтаичен парк в България Плаващите слънчеви панели биха могли да генерират близо 10 000 тераватчаса електроенергия годишно… [...]