Украйна иска санкции срещу руските пристанища в Черно море

Как Украйна може да навреди на руските пристанища в Черно море, обяснява руският ежедневни “Взгляд“.

ЕС е отказал да потвърди думите на министъра на инфраструктурата на Украйна Владимир Омелян, че Киев е в преговори със Запада по блокирането на пристанищата на Русия на Черно море в отговор на “обсадата Азовско море.”

Нещо повече, неговата теза причини разделение в самия кабинет на Украйна. И все пак: има ли Киев възможността да “накаже” нашите черноморски пристанища? И ако е така, кои?, пита вестникът.

Европейският съюз отказа да коментира изказването на министъра на инфраструктурата на Украйна Владимир Омелян за преговорите за санкции срещу руските черноморски пристанища.

“Не коментираме каквито и да било предположения за възможни дискусии в Съвета”, каза за РИА Новости, събеседник от структурите на Европейския съюз, който пожела да остане анонимен.

По-късно министърът обясни, че в личното му становище САЩ и ЕС трябва да ограничат търговските операции с руските пристанища и изрази надежда, че неговото ведомство ще може да убеди западните политици в това.

Говорейки преди седмица на правителствена среща, Омелян предложи да се обсъди ситуацията в Азовско море в украинския Национален съвет за сигурност и отбрана. Странно е, че министерството на външните работи на Украйна се присъедини към спора с министъра на инфраструктурата по този въпрос и за първи път от ерата Евро-Майдан външното министерство започна да защитава Русия от нападенията на колега от правителството.

“Военното присъствие на руснаците в Азовско море е по-голямо от нашето, това е разбираемо“, заяви заместник-министърът на външните работи Елена Зеркал по украинския телевизионен “Канал 5”, собственост на президента Петро Порошенко.

“Но според всички закони на международното морско право военните кораби имат правото да спрат граждански кораби за проверка, за това не им е необходимо разрешение. Сега виждам доста спекулации около това и това ме дразни.”, коментира Зеркал.

Заместник-министърът добави, че “в момента няма нито една жалба от корабособствениците или от капитаните на корабите” срещу руските военни и затова външното министерство няма причина да предприеме нещо срещу Русия по този въпрос.

Въпреки че Зеркал не спомена фамилното име на Омелян, беше ясно, че инициативата на министър който няма юрисдикция по въпроса са причинили завист и раздразнение в дипломатическото министерство.

Според експерти Украйна няма правен механизъм, за да изпълни заплахата на министъра.

Затова редакторът на интернет изданието “Морски бюлетин” Михаил Войтенко се съмнява, че Киев ще обжалва пред международния съдебен орган, защото не е ясно кой орган трябва да се занимава с такива въпроси.

“Международните санкции са единственото нещо, което може да попречи на руското корабоплаване в Черно море”, каза Войтенко в разговор с вестник „Взгляд“.

“Ако бъдат приети санкциите, първото нещо, което Русия трябва да направи, е да даде гаранции, че страната няма да възпрепятства украинското корабоплаване в Азовско море”, смятай той.

По негово мнение най-болезнени биха били евентуални турски санкции, тъй като Турция може да блокира Босфора. Но Анкара последователно се противопоставя на антируски санкции и е повече от съмнително страната да промени позицията си в обозримо бъдеще.

Също така, новите санкции на Европейския съюз и Америка биха били болезнени.

Например, чисто спекулативно ЕС може да въведе санкции – например, той може да глоби или дори да арестува руските кораби, които акостират в пристанища на ЕС, като например Неапол или Барселона, по пътя от Новоросийск, който остава основно търговско пристанище на Русия на Черно море. В същото време той може наложи санкции на кораби под чужд флаг, които, например отиват в Новоросийск, а след това се връщат в пристанищата на ЕС. Но на практика това едва ли е възможно при сегашната конфигурация на силите в рамките на ЕС.

Факт е, че санкциите срещу търговското пристанище Новоросийск ще доведат до значителен удар за икономиката на Запада. По-специално чрез Новоросийск петролът и петролните продукти се изнасят за страните от ЕС. Западна Европа също е потребител на руско зърно, а основният дял от износа на руска пшеница също минава през Новоросийск.

Въвеждането на нови санкции срещу Русия, поне от страна на Европейския съюз, е малко вероятно поради политически причини – срещу тях биха заели позиции Италия, Унгария, Австрия, а най-вероятно и Чехия и Словакия.

Сред политиците в Москва заплахите на украинския министър предсказуемо не предизвикват вълнение.

“Това не е първият път, когато Омелян прави подобни изявления за санкции срещу Русия”, заяви пред медиите членът на комисията по външни работи на Съвета на Федерацията Сергей Цеков.

„Не забравяйте, че той многократно говори за Крим и Кубан, за моста над Керченския пролив, за статута на Азовско море? Всичките му изявления са антируски, антикримски“.

Превод и редакция: Юлиян Марков, радио Фокус

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент