COSCO: Мащабната кибератака не застрашава корабите ни

Мащабна кибератака засегна китайския гигант COSCO.

През изминалите дни бяха засегнати операции на корпорацията в Лонг Бийч, а „заразата“ се разпространи и засегна почти всичките й бизнеси в Северна и Южна Америка, достигайки и Великобритания.

От COSCO коментираха, че са изолирали засегнатите от кибератаката звена, добавяйки че сигурността и на корабите е гарантирана.

Засега китайците дават твърде оскъдна информация за вида на „нападението“, но е известно, че вирус е засегнал уеб системите, включително имейлите, на компаниите от групата. Една от кризисните мерки, предприета от компанията, е пренасочване на част от комуникациите с клиентите към Фейсбук и имейли в Yahoo и Gmail.

Кибер-атаката идва само дни след финализиране на придобиването от страна на COSCO на OOIL, собственик на базираната в Хонконг OOCL. Според различни източници сделката е на стойност над 6 млрд. долара.

Засега COSCO не смята да влее в своя флот корабите на OOCL. Общо двата превозвача оперират около 400 контейнеровоза с капацитет 2,7 млн. TEU, който ще се увеличи с приемането на нови 19 съда, които се строят в момента.

От COSCO коментират, че атаката срещу терминал PIER J в Лонг Бийч не е засегнала системи на OOCL.

Maritime.bg припомня, че през миналия август вирус засегна и операциите на MAERSK, а според различни доклади датската корпорация е загубила около 300 млн. долара следствие на кибератаката.

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент