20 млн. лева са нужни за “заместник” на “Академик”

НИК "Академик"
НИК “Академик”

Поне 40 млн. лева ще струва закупуването на нов изследователски кораб за нуждите на Института по океанология. Това каза за Радио Варна проф.Снежана Мончева – директор на института. Според нея легендарният “Академик”, на борда на който в момента океанолозите извършват експедициите си, има още 5-10 години живот. Затова е време да започне подготовката за закупуване на нов плавателен съд, чиято цена ще бъде около 40 млн. лева.

Ще ни е нужен кораб с параметрите на “Академик” или малко по-малък, тъй като новите технологии позволяват да се работи с по-малко екипаж, допълни проф. Мончева.

По думите й Институтът по океанология вече е получил финансиране за пътната карта на морските изследвания. В сумата били заложени средства за ремонта на “Академик” и 20 млн. за закупуване на малък плавателен съд.

“Решихме, че можем да се откажем от него и тези 20 млн. да са първоначалната сума за закупуването на заместник на “Академик”. Надяваме се държавата да осигури и останалата част от сумата”, обясни директорът на Института по океанология.

Проф. Снежана Мончева връчи най-високото отличие на Института по океанология във Варна – медал със знака на научното звено, на бившия командир на Военноморските сили вицеадмирал от резерва Пламен Манушев – сега народен представител. Отличието е за заслугите му към решаването на проблема с основния ремонт на изследователския кораб “Академик”.

Източник Даниела Стойнова, Радио Варна

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент