Екраноплани във водите на Черно море

Екранопланът „Орлан“ ще бъде изграден в рамките на изпълнението на текущата държавна програма за въоръжение до 23027 година, заяви руският вицепремиер Юрий Борисов.

„Държавната програма за въоръжение за периода 2018-2027 г. предвижда опитно-конструкторски дейности по изграждането на опитен образец на „Орлан“, каза Борисов, цитиран от „Взгляд“, предаде RB.

Той отбеляза, че екранопланът ще получи ракетно въоръжение и ще се използва за патрулиране в морски райони.

„Ще носи ракетно въоръжение. Основно приложение ще намери по Северния морски път, където инфраструктурата ни не е особено развита. Той ще може да патрулира, да покрива тези райони“, допълни Борисов.

Според него екранопланът може да се използва например и в Каспийско и Черно море.

През октомври 2017 г. бе съобщено, че за руските военни се разработва свръхтежък транспортно-десантен екраноплан, способен да каца не само върху вода, както предшествениците му, но и на суша.

Източник RB

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент