Иран: Ние определяме дали Ормузкият проток е отворен или не

Националните интереси на Иран са определящ фактор по въпроса дали Ормузкият проток ще бъде отворен за корабоплаване, заяви командващият военноморските сили на Ислямската република контраадмирал Хосейн Ханзади, цитиран от агенция Тасним, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„До днес ВМС на Иран гарантират сигурността на Ормузкия проток и в бъдеще смятаме да продължим тази практика. Бъдещо решение за това да остане ли протокът отворен или не зависи от националните интереси на Иран“, каза контраадмиралът.

Ханзади посочи, че САЩ не могат да повлияят на позицията на ВМС на Иран по отношение на Ормузкия проток.

По-рано Корпусът на гвардейците на Ислямската революция, елитно поделение на иранските въоръжени сили, заплаши да затвори Ормузкия проток за транспортиране на петрол в други държави, ако САЩ продължат санкционната политика спрямо Иран.

В отговор Пентагонът заяви, че е готов да гарантира свободата на корабоплаване в региона.

През май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че изтегля страната си от Съвместния всеобхватен план за действие – сделка, която ограничаваше ядрените разработки на Техеран в замяна на премахването на санкциите на Съвета за сигурност на ООН и едностранните ограничителни мерки, въведени от Съединените щати и Европейския съюз. В началото на този месец директорът на отдела за политическо планиране в Държавния департамент на САЩ Брайън Хук обяви, че САЩ смятат да намалят „до нула“ приходите на Иран от петрол с помощта на енергийни санкции, които ще бъдат възобновени на 4 ноември.

Източник 24 часа

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент