Комети плават отново в Черно море, ето между кои пристанища

Руският премиер Дмитрий Медведев тържествено прие пътнически кораб на подводни криле „Комета 120М“, който ще превозва пътници по линията Ялта – Севастопол.

По молба на президента на Русия Владимир Путин концернът „Калашников“ в сътрудничество с корабостроителницата „Вимпел“ е реализирал проект за бърз превоз на пътници в Азовско-Черноморския басейн, предаде агенция ТАСС.

Първият кораб бе тържествено спуснат на вода на 20 октомври 2017 г., а през юли 2018 г. бе получен и лиценз за превоз на пасажери. Пътуването с новата „Комета“ от Севастопол до Ялта ще трае около два часа.

Първото плаване с пътници е насрочено за 1 август (по-рано бе планирано за 16 юли). Корабът ще извършва четири курса дневно. Предвижда се още две подобни „Комети“ да бъдат построени до края на следващата година.

Завършената „Комета 120M“ е построена въз основа на модела на „Комета“, „Колхида“ и „Катран“. От новия кораб пътниците ще могат да се насладят на красотата на южните брегове на Крим.

„Това е много добър кораб, добър заместител на „Комета“ и „Ракета“, използвани в Съветския съюз и все още плаващи в реките и моретата. Затова се надявам, че серийното производство на този кораб ще започне и че това ще бъде удобно транспортно средство за много наши граждани“, каза Медведев.

 

Източник RB

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,