Комети плават отново в Черно море, ето между кои пристанища

Руският премиер Дмитрий Медведев тържествено прие пътнически кораб на подводни криле „Комета 120М“, който ще превозва пътници по линията Ялта – Севастопол.

По молба на президента на Русия Владимир Путин концернът „Калашников“ в сътрудничество с корабостроителницата „Вимпел“ е реализирал проект за бърз превоз на пътници в Азовско-Черноморския басейн, предаде агенция ТАСС.

Първият кораб бе тържествено спуснат на вода на 20 октомври 2017 г., а през юли 2018 г. бе получен и лиценз за превоз на пасажери. Пътуването с новата „Комета“ от Севастопол до Ялта ще трае около два часа.

Първото плаване с пътници е насрочено за 1 август (по-рано бе планирано за 16 юли). Корабът ще извършва четири курса дневно. Предвижда се още две подобни „Комети“ да бъдат построени до края на следващата година.

Завършената „Комета 120M“ е построена въз основа на модела на „Комета“, „Колхида“ и „Катран“. От новия кораб пътниците ще могат да се насладят на красотата на южните брегове на Крим.

„Това е много добър кораб, добър заместител на „Комета“ и „Ракета“, използвани в Съветския съюз и все още плаващи в реките и моретата. Затова се надявам, че серийното производство на този кораб ще започне и че това ще бъде удобно транспортно средство за много наши граждани“, каза Медведев.

 

Източник RB

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент