ИАМА пресече опит за неправомерно ползване на руски баржи в Бургас

ООО «Судоходная компания Морвенна»
Снимка: ООО «Судоходная компания Морвенна»

Морска администрация е пресякла опит за неправомерно ползване на две руски баржи в терминал, част от Пристанищен комплекс – Бургас, научи Maritime.bg.

Става дума за съдовете „Морвена 1“ и „Морвена 3“, които щели да бъдат ползвани за осигуряване на товарна операция бряг–кораб на тежко оборудване на борда на други руски кораби.

Както е известно, съдове, които не плават под флаг на страна-членка на ЕС, следва да получат специален допуск от Министерския съвет за подобни операции, според разпоредбите на КТК.

Такъв не е бил издаден, но в същото време, според данни на източници на Maritime.bg, двете несамоходни баржи са били активно подготвени за операцията. Нещо повече – разрешение не е било издадено, защото такова изобщо не е било поискано, въпреки готовността за започване на операциите.

ИАМА обаче засича, че МС не е допуснал тези дейности.

Maritime.bg научи, че със заповед на капитана на пристанището – директор на ДМА – Бургас, операцията е забранена до изчистване на допуснатите пропуски.

Справка на Maritime.bg сочи, че фирмата-собственик на руските баржи не е в ограничителния списък на ЕС, което означава, че няма проблем за издаване на нужните разрешителни по КТК, защо обаче такива не са изискани остава неясно.

Последни новини

Последни новини