ИАМА пресече опит за неправомерно ползване на руски баржи в Бургас

ООО «Судоходная компания Морвенна»
Снимка: ООО «Судоходная компания Морвенна»

Морска администрация е пресякла опит за неправомерно ползване на две руски баржи в терминал, част от Пристанищен комплекс – Бургас, научи Maritime.bg.

Става дума за съдовете „Морвена 1“ и „Морвена 3“, които щели да бъдат ползвани за осигуряване на товарна операция бряг–кораб на тежко оборудване на борда на други руски кораби.

Както е известно, съдове, които не плават под флаг на страна-членка на ЕС, следва да получат специален допуск от Министерския съвет за подобни операции, според разпоредбите на КТК.

Такъв не е бил издаден, но в същото време, според данни на източници на Maritime.bg, двете несамоходни баржи са били активно подготвени за операцията. Нещо повече – разрешение не е било издадено, защото такова изобщо не е било поискано, въпреки готовността за започване на операциите.

ИАМА обаче засича, че МС не е допуснал тези дейности.

Maritime.bg научи, че със заповед на капитана на пристанището – директор на ДМА – Бургас, операцията е забранена до изчистване на допуснатите пропуски.

Справка на Maritime.bg сочи, че фирмата-собственик на руските баржи не е в ограничителния списък на ЕС, което означава, че няма проблем за издаване на нужните разрешителни по КТК, защо обаче такива не са изискани остава неясно.

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент