Демонстрират възможностите на подарените от САЩ лодки за флота

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин утре ще връчи сертификати на наши военни моряци, завършили курс за експлоатация и обслужване на бързоходни моторни лодки, които щатите ни подариха.

Maritime.bg припомня, че миналия месец Военноморските сили получиха три лодки тип RHIB  и една средна патрулна лодка.

Лодките тип RHIB са с дължина 7 метра. Оборудвани са с модерни системи за навигация и радиотехническо наблюдение. Снабдени са с 2 броя извънбордови двигатели „Yamaha”, с мощност 115 конски сили всеки, които осигуряват максимална скорост от 35 kn. Възможно е монтирането на голямокалибрена картечница. Крейсерската скорост на тези лодки е 26 kn, а на борда си приемат до 380 литра горивни запаси.

Подарената средна патрулна лодка  FPB-M (FORCE PROTECTION BOAT – MEDUIM) е с дължина 10 метра. В алуминиевата си кабина приема до 10 военнослужещи. Съдът развива скорост до 40 kn и може да приеме до 750 литра горивни запаси. Оборудвана е с модерни навигационни системи и средства за радиотехническо наблюдение, а на борда й е възможно монтирането на голямокалибрени картечници. FPB-M е снабдена с 2 броя двигатели „Yamaha” с мощност 225 конски сили всеки, осигуряващи продължителност на плаване до 10 часа, от които 6 часа на крейсерска скорост и 4 часа на икономична скорост. Лодката може да изпълнява задачи при вълнение до 4 бала, но най-добри оперативни способности има при вълнение до 2 бала.
Наличният кърмови буксирен кнехт дава възможност за буксировка на плавателни средства до 10 тона.

След церемонията, нашите моряци ще демонстрират възможностите на подарените съдове, които ще бъдат зачислени в състава на ВМС.

Вижте тук снимки на подарените лодки

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент