Колко са българските жени моряци?

Точен статистически отговор на този въпрос е трудно да бъде даден. Причината е, че морските лица не са разделени по пол в българските регистри. 

В края на миналия месец Европейската агенция по морска безопасност (EMSA) разпространи доклад, представящ статистически анализ за броя действащи офицери. Изводите в него сочат, че около 2% от всички офицери в ЕС са жени.

Съпоставяйки този общоевропейски процент към известния брой на офицерите с валидни сертификати за правоспособност у нас, можем да направим изключително груба сметка поне за българските жени офицери.

Техният брой следва да бъде около – 60.

Макар и малък на море, броят на дамите работещи в другите сектори на индустрията е доста по-голям. В някои от бизнесите, част от морската индустрия у нас, нежният състав достига близо 50%. Колко точно обаче са жените, трудещи се във всички сектори не е известно.

Ако сте дама, работеща в сектор на морската индустрия у нас, присъединете се към специалната група  Жени в морската индустрия в България. Нека отчетем Вашия принос за развитие на Морска България.

Вижте още

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас