Колко жени са плавали в командните състави на БМФ?

 

К.д.п. Александър Калчев, изпълнителен директор на Параходство БМФ АД
К.д.п. Александър Калчев, изпълнителен директор на Параходство БМФ АД, снимка: Стандарт

В Параходство „Български морски флот“ АД има определени традиции при назначаването на жени на определени длъжности както в плавателния състав, така и в бреговия персонал. Тези традиции са заложени още в Българското търговско параходно дружество (1892 – 1947 г.), но те се отнасят само за заемането на длъжности в изпълнителския състав в екипажите и в бреговия персонал. Това каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на компанията к.д.п. Александър Калчев.

„В БМФ се дава възможност на жени да достигат и до най-високите длъжности в командния състав на корабните екипажи“, коментира още той.

До длъжността старши помощник-капитан на кораб достигат Ангелина Балтова и Янка Железова, а до длъжността главен механик на кораб – Бистра Кунева (механик І степен) и Донка Шопова (механик ІІ степен), разказа още к.д.п. Калчев.

По думите му през последните няколко десетилетия на командни длъжности на корабите на БМФ са преминали общо 32 дами. 

„Понастоящем в плавателния състав нямаме дама, но нашите специалисти по кадрите внимателно следят развитието на студентите от специалностите, свързани с търговското корабоплаване, във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и в Техническия университет – Варна, сред които има и немалко девойки. При изявени качества и желание от тяхна страна, няма пречки за приемането им сред командния състав на нашите корабни екипажи. Що се отнася до бреговия персонал, там дамското присъствие винаги е било осезаемо. Понастоящем то е повече от една трета от тези кадри и наброява 87 души“, изтъкна още директорът на БМФ.

Ако сте дама, работеща в сектор на морската индустрия у нас, присъединете се към специалната група  Жени в морската индустрия в България. Нека отчетем Вашия принос за развитие на Морска България.

Вижте още

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас