Колко жени са плавали в командните състави на БМФ?

 

К.д.п. Александър Калчев, изпълнителен директор на Параходство БМФ АД
К.д.п. Александър Калчев, изпълнителен директор на Параходство БМФ АД, снимка: Стандарт

В Параходство „Български морски флот“ АД има определени традиции при назначаването на жени на определени длъжности както в плавателния състав, така и в бреговия персонал. Тези традиции са заложени още в Българското търговско параходно дружество (1892 – 1947 г.), но те се отнасят само за заемането на длъжности в изпълнителския състав в екипажите и в бреговия персонал. Това каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на компанията к.д.п. Александър Калчев.

„В БМФ се дава възможност на жени да достигат и до най-високите длъжности в командния състав на корабните екипажи“, коментира още той.

До длъжността старши помощник-капитан на кораб достигат Ангелина Балтова и Янка Железова, а до длъжността главен механик на кораб – Бистра Кунева (механик І степен) и Донка Шопова (механик ІІ степен), разказа още к.д.п. Калчев.

По думите му през последните няколко десетилетия на командни длъжности на корабите на БМФ са преминали общо 32 дами. 

„Понастоящем в плавателния състав нямаме дама, но нашите специалисти по кадрите внимателно следят развитието на студентите от специалностите, свързани с търговското корабоплаване, във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и в Техническия университет – Варна, сред които има и немалко девойки. При изявени качества и желание от тяхна страна, няма пречки за приемането им сред командния състав на нашите корабни екипажи. Що се отнася до бреговия персонал, там дамското присъствие винаги е било осезаемо. Понастоящем то е повече от една трета от тези кадри и наброява 87 души“, изтъкна още директорът на БМФ.

Ако сте дама, работеща в сектор на морската индустрия у нас, присъединете се към специалната група  Жени в морската индустрия в България. Нека отчетем Вашия принос за развитие на Морска България.

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за

Доц. Ваня Стаматова: Възмутена съм, че нямаме никаква информация от Румъния, извинявам се на рибарите

Възмутена съм, че и до момента нямаме никаква информация от Румъния. Това заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.