САЩ за ситуацията в Ормузкия проток: Следим Иран отблизо

Американски боен кораб USS Taylor
USS Taylor

Военноморските сили на Иран са засилили активността си в Персийския залив, пише американският вестник USA Today, като се позовава на информация от представители на Пентагона.

Неотдавна Иран заплаши да блокира корабоплаването в Ормузкия проток.

„Наясно сме с увеличаването на броя на иранските военноморски операции в Арабския залив, Ормузкия проток и в Оманския залив”, заяви капитан Бил Ърбън, който е и говорител на Централното командване на ВМС на САЩ.

„Следим ги отблизо и ще продължим да работим с нашите партньори, за да гарантираме свобода на корабоплаването и свободния търговски поток по международните морски пътища”, увери капитанът.

Миналата седмица министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди Иран, че блокирането на Ормузкия проток ще се счита за атака срещу международното корабоплаване.

„Иран заплаши да затвори Ормузкия проток. Те направиха това преди много години и видяха реакцията на международната общност – десетки нации изпратиха военноморските си сили за военни маневри, за да изчистят проливите. Ясно е, че това би било атака срещу международното корабоплаване и – очевидно ще има международен отговор, за да се възобновят коридорите, защото световната икономика зависи от тази енергия, от тези енергийни доставки”, заяви по-рано Матис.

През май президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната от споразумението за ядрената програма на Иран. В началото на тази седмица обаче той демонстрира готовност да се срещне с лидерите на Иран, за да обсъдят възможностите за подобряване на двустранните отношения.

| Още по темата: Иран: Ние определяме дали Ормузкият проток е отворен или не

Източник Фокус

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент