САЩ за ситуацията в Ормузкия проток: Следим Иран отблизо

Американски боен кораб USS Taylor
USS Taylor

Военноморските сили на Иран са засилили активността си в Персийския залив, пише американският вестник USA Today, като се позовава на информация от представители на Пентагона.

Неотдавна Иран заплаши да блокира корабоплаването в Ормузкия проток.

„Наясно сме с увеличаването на броя на иранските военноморски операции в Арабския залив, Ормузкия проток и в Оманския залив“, заяви капитан Бил Ърбън, който е и говорител на Централното командване на ВМС на САЩ.

„Следим ги отблизо и ще продължим да работим с нашите партньори, за да гарантираме свобода на корабоплаването и свободния търговски поток по международните морски пътища“, увери капитанът.

Миналата седмица министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди Иран, че блокирането на Ормузкия проток ще се счита за атака срещу международното корабоплаване.

„Иран заплаши да затвори Ормузкия проток. Те направиха това преди много години и видяха реакцията на международната общност – десетки нации изпратиха военноморските си сили за военни маневри, за да изчистят проливите. Ясно е, че това би било атака срещу международното корабоплаване и – очевидно ще има международен отговор, за да се възобновят коридорите, защото световната икономика зависи от тази енергия, от тези енергийни доставки“, заяви по-рано Матис.

През май президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната от споразумението за ядрената програма на Иран. В началото на тази седмица обаче той демонстрира готовност да се срещне с лидерите на Иран, за да обсъдят възможностите за подобряване на двустранните отношения.

| Още по темата: Иран: Ние определяме дали Ормузкият проток е отворен или не

Източник Фокус

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър