Наши риболовци събориха незаконна гръцка забрана

След жалба на Сдружение “Черноморски изгрев” до Европейската комисия (ЕК) относно неправомерните действия на Гърция за забрана на търговията с барбуня от България, незаконната заповед е вече отменена.

С въпросната заповед се целеше едностранно налагане на правила за улов на този вид, които обаче не са приложими за Черно море.

В края на месец юни сдружението сезира ЕК, подавайки официална жалба срещу действията на Министерство на аграрното развитие и храните на Република Гърция.

За проблема бе уведомен и българският министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Сдружението представи своите аргументи пред ЕК и националните власти, които показаха, че Гърция няма правомощия за налагане на подобни забрани.

С отмяната на заповедта българските улови от барбуня отново могат да бъдат свободно продавани на гръцките пазари, като се спазват правилата на националното ни законодателство за минималния размер от 8 см. Изискването за минимален размер от 11 см. за този вид е приложимо само за уловите от Средиземно море.

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент