Наши риболовци събориха незаконна гръцка забрана

След жалба на Сдружение „Черноморски изгрев“ до Европейската комисия (ЕК) относно неправомерните действия на Гърция за забрана на търговията с барбуня от България, незаконната заповед е вече отменена.

С въпросната заповед се целеше едностранно налагане на правила за улов на този вид, които обаче не са приложими за Черно море.

В края на месец юни сдружението сезира ЕК, подавайки официална жалба срещу действията на Министерство на аграрното развитие и храните на Република Гърция.

За проблема бе уведомен и българският министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Сдружението представи своите аргументи пред ЕК и националните власти, които показаха, че Гърция няма правомощия за налагане на подобни забрани.

С отмяната на заповедта българските улови от барбуня отново могат да бъдат свободно продавани на гръцките пазари, като се спазват правилата на националното ни законодателство за минималния размер от 8 см. Изискването за минимален размер от 11 см. за този вид е приложимо само за уловите от Средиземно море.

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред