Разследват възможна борсова измама с потънал руски кораб

Главното полицейско управление на Сеул започна обиски в централата на компанията “Шинил груп”, която по-рано заяви, че е открила потъналия по време на Руско-японската война руски крайцер “Дмитрий Донски”. За това съобщава агенция Йонхап, цитирана от БГНЕС, предаде Актуално.

Компанията е заподозряна в измама – след оповестяването на 15 юли, че е открила руския крайцер “Дмитрий Донски”, потънал през 1905 година в Японско море, недалеч от острова Улиндо, акциите на южнокорейската компания скочиха със 135 %.

Причина за това станаха подхранваните от компанията слухове, че на борда на кораба се намира злато на стойност 130 млрд. долара. Самата компания, обаче, на 26 юли заяви, че не може да потвърди тази информация.

Според данни на следствието, на вълната на спекулативната треска около находката “Шинил груп” е започнала продажба на собствена криптовалута, печелейки солидни средства само за дни.

Крайцерът “Дмитрий Донски”, спуснат на вода през 1883 година, взел участие в битката при Цушима. Независимо от сериозните повреди, корабът водел сражение до край. След загубата се насочил към Владивосток, но японските кораби, преследващи остатъците от руската ескадра, го настигат. На 29 май 1905 година, за да не се предаде, екипажът на кораба взел решение да го потопи.

| Още по темата:

Мит ли са откритите 200 тона злато на потънал руски крайцер?

200 тона злато на потопен руски крайцер (видео)

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент