Откриха древен дървен кораб край Крим

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Добре съхранен дървен кораб, който вероятно датира от древноримската епоха, бе открит край брега на Кримския полуостров от участници в подводната експедиция “Нептун”, предаде ТАСС.

Това заяви ръководителят на експедицията Роман Дунаев. “Попаднахме на древен дървен платноход, на който има добре съхранена котва – каза той. – Въз основа на нея можем да направим приблизително датиране.

Според най-смелите прогнози става въпрос за древноримски ветроходен кораб. В такъв случай находката е уникална, защото досега толкова добре съхранен кораб от епохата на Древния Рим в Крим не е намиран”, предава БТА, цитирана от “24 часа“.

По думите му, корабът е открит на дълбочина 90 метра в района на Балаклава. “Разполагаме с очертанията на корпуса”, отбеляза Дунаев. Той поясни, че находки се съхраняват в добро състояние на голяма дълбочина в Черно море

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент