Плаж се оказа теренът за градеж на рибарско пристанище в Аспарухово

Проект за изграждане на рибарско пристанище в Аспарухово, Дневник

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е нарушил закона, като е разрешил строителството върху морския плаж във варненския кв. „Аспарухово“, където трябва да бъде изградено ново рибарско пристанище. Това се разбира от съдържанието на сигнал, изпратен до Нанков от Камарата на геодезистите в България, предаде Дневник.

Според текста на сигнала министърът на регионалното развитие е подписал заповед, с която е дал траен градоустройствен статут на плажа, който според конституцията е изключителна държавна собственост. Така

плажът вече може да бъде застроен

като определените за това параметри са плътност от 80%, само 2% минимална озеленена площ и височина на сградите 25 м.

Справка в Специализираната кадастрална карта на обектите, регулирани със Закона за устройство на черноморското крайбрежие, действително показва, че теренът, на който Нанков е разрешил строителството на 25-метрови сгради, е отбелязан като „морски плаж“. Така той е отразен и в Кадастрално-административната информационна система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

С тези аргументи от Камарата на геодезистите припомнят, че според конституцията, чиито текстове имат непосредствено действие, крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост, а Законът за Черноморското крайбрежие гарантира невъзможността за промяната на собствеността им от изключителна държавна собственост в частна и

не разрешава никакви строителни дейности върху тях, включително и пристанища.

Въпреки това със заповедта си, издадена на 29 юни м.г., Николай Нанков е дал градоустройствен статут на имота в кв. „Аспарухово“, който представлява „морски плаж“, без да посочва нормативно основание. Вероятната причина за това е, че в нормативната уредба на страната не съществува основание за застрояване на морски плажове.

Въз основа на заповедта, подписана от регионалния министър, община Варна е издала на 30 август м.г. и разрешение за строителство на морския плаж.

В сигнала, изпратен до Нанков, е обърнато внимание и на факта, че

Министерският съвет също е нарушил конституцията и законите,

тъй като на 1 септември м.г. е взел подвеждащо решение. С него на община Варна е дадено разрешение за „строеж върху имот, представляващ част от морското дъно в границите на вътрешните морски води на Република България в Черно море“.

В същото време в решението са цитирани и имоти, които се намират на сушата и по-голямата част от площта им е заета от морския плаж. Друга любопитна подробност от текста на правителственото решение е, че имотът „част от морското дъно“, посочен в него, не съществува нито в кадастралната карта, нито в кадастралните регистри.

Последни новини

Последни новини

В края на май (не) изпратих писмо – защо моряците още не са ключови работници в България

В края на месец май изпратих писмо до Генералния секретар на Международната морска организация (IMO) за присъединяването на страната ни към общата резолюция. Това заяви вече

Липсва уважение към моряците, очаква ни недостиг на работна ръка, ръст на изоставените екипажи, предупреждават от ITF

Морската индустрия може да се изправи пред сериозен недостиг на моряци. Това заяви генералният секретар на Международната федерация на транспортните работници (ITF) Степен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент