Партия иска да се развали концесията за газовото находище във водите край Варна

Загубите на държавата ни от неустойки за концесията на находището на природен газ в 12-милната зона в морето край Варна са от порядъка на 150 млн. щатски долара, в които се включват и невнесени концесионни такси към Министерството на енергетиката. Това коментира във Варна председателят на партия АБВ Румен Петков.

Според него по предложение на народните представители Таско Ерменков и Жельо Бойчев в парламента е била гласувана лобистка законодателна промяна за пълната либерализация на електроенергийния пазар, която обаче е в ущърб на държавния интерес що се отнася до добива на природен газ и режима на издаване на лицензии.

„Това е дейност, която е от изключително важно значение не само за България, а и за сигурността на доставките на природен газ за Централна и Източна Европа. и е изцяло в ущърб на държавния интерес“, коментира Румен Петков и добави, че в случая издадената лицензия е единствено и само за добив на природен газ в икономическата зона на Черно море. Понастоящем концесионерът „Петрокелтик“, който е регистриран на Каймановите острови, т.е. в офшорна зона, е с неясна собственост на капитала.

„През ноември 2017 година с писмо до Министерството на енергетиката концесионерът е заявил, че не е в състояние да добива повече газ. С това всички съоръжения трябва да преминат безвъзмездно в управление на държавата“, категоричен е Румен Петков.

Според него концесията се експлоатира по непрофесионален начин и води до загуби на подземни богатства, включително и на преки щети чрез неизпълнение на минималния годишен добив.

Също така концесионерът не спазва екологичните норми с изхвърляне на отпадните води със съдържание на цианид, кадмий, олово, арсен в икономическата зона на Черно море с всички последствия от това.

„Ние настояваме първо Министерството на околната среда да направи много сериозен анализ в какво се изразява промяната в закона“, каза лидерът на АБВ.

Той добави, че в таблица за отпадните води за миналата година е посочено, че пречистената вода системно намалява. Същевременно логиката на такъв тип дейности с намаляването на обема на газта под морското дъно е да се увеличава обемът на водата.

Румен Петков каза още, че председателят Държавната комисия за водно и енергийно регулиране Иван Иванов трябва да провери капитала на дружеството. Държавният орган трябва да констатира, че компанията не отговаря на изискванията за прозрачност на капитала, тя е с неясна собственост и не може да се гарантира състоянието на околната среда в района на нос Галата.

От АБВ ще настояват Министерство на енергетиката незабавно да предприеме всички действия, за да може това газонаходище, на базата на преустановената концесия с „Петрокелтик“ да бъде прехвърлено на 100% на държавното дружество „Булгартрансгаз“.

„Ако ние искаме действително като държава да покажем способност да изпълняваме предварително поети икономически ангажименти, които засягат голяма част от Европа, Министерство на енергетиката трябва да предприеме това действие незабавно“, каза още по темата Румен Петков.

Източник ИА "ФОКУС"

Последни новини

Последни новини

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Турските кораби-електроцентрали могат да осигурят енергия за Украйна

Турската Karpowership подписа Меморандум за разбирателство с държавната "Енергийна компания на Украйна" (ЕКУ) за осигуряване на енергийни мощности. Един от дискутираните

Близо 19 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

Към 28 януари общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 18 милиона 938 хиляди 131 тона. Общо 1371 кораба са получили

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент