Радев: Властта действа мудно при модернизацията на Военноморските сили

Изпълнителната власт действа все още мудно и нерационално по отношение на модернизацията на Военноморските сили и изобщо за модернизацията на въоръжените сили. Ако и тази година се повтори сценарият от миналата година – гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък, който да се похарчи по неясни механизми и критерии. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти във Варна, където участва в честването на 139-ата годишнина от създаването на Военноморските сили.

Дунав и Черно море стават зона на изключителен конфликт и много усилия трябва да полагаме българските политици на всички нива, да не се допуснат в Черно море военни действия. Това пък заяви по-рано премиерът Бойко Борисов при участието си в тържественото събрание по случай 139-годишнината от създаването на флота.

“Подготвени сме, но ролята на тази подготовка е да бъде възпирана възможността за конфликт. Ще използваме цялата си дипломация и енергия да ги запазим и само да участваме в учения”, отбеляза министър-председателят Борисов. И още: ”Силен е този политик, който върне живи и здрави войниците и не ги вкарва във война. Добра война няма, има герои – да си ги запазим живи и здрави”.

Премиерът подчерта, че страната ни е горда с Военноморските ни сили и с всички, които служат в Българската армия и отбеляза отличното представяне на българските военни в мащабните учения с международно участие и в съюзническите операции.

“Значението на Черноморския регион, в който се преплитат разностранни интереси, расте. Растат и изискванията към ВМС, ще трябва да решавате сложни задачи с остаряла техника и при остра кадрова криза, но и да внедрите новото оборудване, което ВМС заслужава”, поздрави курсантите от своя страна президентът Румен Радев, предаде Труд.

На финала на визитата си на Морска гара държавният глава откри с военна церемония паметна плоча, отдаваща почит към повдига на българските моряци, спасили хиляди еврейски бежанци в годините на Холокоста. С кораби по море към Обетованата земя наши екипажи са превозили над 10 500 души, съобщиха инициаторите от ОЕБ “Шалом”- Варна.

Вижте още по темата:

16 курсанти от ВВМУ получиха пагони (снимки)

326 студенти от ВВМУ получиха дипломи

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент