Активират Galaxy Eco за разлива край Созопол

Снимка: Космос шипинг
Снимка: Космос шипинг

Българският кораб за борба с нефтени разливи GALAXY ECO най-вероятно ще бъде активиран за събиране на изтеклия мазут от потъналия през 1921 г. кораб МОПАНГ. Това съобщи в Бургас министърът на транспорта Ивайло Московски, предаде репортер на Maritime.bg.

Транспортният министър подчерта, че няма никаква опасност за екологията и туризма по южното крайбрежие.

У нас има само две компании, които разполагат с техника и оборудване за евентуална операция по прехвърляне на остатъчното гориво в танковете на построения през 1920 г. кораб, съобщи още транспортният министър. От думите му стана ясно, че в момента вече се водят преговори с тях за прехвърляне на горивото.

“Към момента има частични разливи, които вече са оградени с технология, която не позволява тяхното разпространение”, подчерта Московски. Той заяви, че се планира и поставянето на второ боново заграждение. Maritime.bg припомня, че в района вече е разположено 500-метрово заграждение.

Според Московски, танковете на лежащия на дъното на над 30 метра кораб са компрометирани, следствие на бурята и силните подводни течения.

Той благодари на водолазите, които са сигнализирали за изтичането, изтъквайки оказаната от тях подкрепа.

“Предприетите мерки са изключително бързи и навременни”, подчерта още транспортният министър.

От неговите думи стана ясно, че е бил използван и дрон за оглед на цялата акватория в района на останките на МОПАНГ.

Транспортният министър каза още, че родните власти изобщо не са предполагали, че съдът е използвал такъв тип гориво, а всеобщото схващане било, че двигателите на МОПАНГ са работили на въглища. Според Московски е напълно възможно в танковете на кораба да има около 600 т. остатъчно гориво. “Към момента колко тона има не можем да кажем, но колегите смятат, че става въпрос за около 100-150 тона мазут”, заяви той.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов потвърди, че замърсяването с мазут не представлява никаква опасност за туристическия сезон. Взетите проби от ИА „Морска администрация“ са изпратени в лаборатория, за да бъде направен анализ на веществото. Около 5-7 дни е технологичното време за получаване на резултатите. Министър Димов добави, че се проверяват извънредно плажовете. Концесионерите са инструктирани за извършат почистване, ако установят наличие на замърсяване. Ще продължи регулярното взимане на проби.

МОПАНГ е построен в корабостроителница в Ню Джърси, като част от програмата за градеж на 150 еднотипни кораби. Съдът има водоизместимост 3545 т, разполагал е с двигател с 1500 к.с. По данни на водолазни центрове, корабът лежи на дълбочина между 24-32 метра, издигайки се до 10 метра над дъното. Съдът е потънал след контакт с морска мина, а основните повреди от взрива са в носовата му част. Ясно различими са надстройките, части от комина и палубата. Свободен е достъпът до трюмовете и част от каютите. Част от товара – купчина обувки, сандъци с резервни части и др. са видими в трюмовете. На място е винта с диаметър около три метра и кърмовата лебедка. По протежение на корпуса се плъзга котвената верига, потъваща в наносите по дъното.

Видео – GALAXY ECO в действие

 

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент